De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ties Dams schrijft met ‘De nieuwe Keizer’ de onofficiele biografie van Xi Jinping

zaterdag 1 mei 2021 19:53
Spread the love

‘De nieuwe Keizer’ van Ties Dams kwam uit bij Prometheus in november 2018. Deze korte biografie schetst het leven van de nieuwe Chinese leider Xi die atypisch aan de macht is gekomen, maar naar huidige Chinese maatstaven is dat normaal omdat de ‘heer van de chaos’ te lang over China heeft geregeerd. Xi is een echte Jade koning van de orde.

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Aleph, zijn adviespraktijk, ontwikkelt strategie voor politiek en overheid. Hij is lid van de Nationale Denktank.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

De geschiedenis van Xi en zijn familie is nauw verbonden met de geschiedenis van China. Dit is een belangrijk deel van de eerste honderdvijftig pagina’s van het boek.

Xi’s vader, Xi Zongxun, was een medestrijder van Mao en een revolutionair van het eerste uur. Hij geraakte echter in ongenade bij Mao en werd verbannen tot fabrieksarbeid. Zoon Xi, werd op 9 jaar al vergruisd door het regime. In China volgt alles de familielijn. Als Prins van de nomenklatura moest hij vrede nemen met een leven als banneling.

Hij moest jaren vechten voor zijn leven. Tijdens ‘de Culturele Revolutie’ moest hij op het platteland gaan werken, maar hij was doordrongen van de macht die hij ooit had geproefd. Met als gevolg dat zijn weg terug leidde naar de partij en weg van het financiele winstbejag, omdat hij een modest leven had op het platteland. Hierdoor werd hij een belangrijke corruptiejager.

Toen Deng Xiaoping aan de macht kwam werd vader Zongxun weer gerehabiliteerd en kwam hij als negende medewerker terecht in ‘de groep van 8’ (oude medestrijders van Mao).

Xi kwam weer in contact met zijn familie, trouwde met een zangeres, kreeg een kind en werd burgemeester, later gouverneur dichtbij Hong Kong en van daaruit lid van het landelijke Centraal Comité. Vandaar ging zijn carrière steil naar boven, maar eerst moest hij zijn concurrenten uitschakelen voor de ultieme macht.

Het is een fijn geschreven boek. Het onderwerp maakt dat het niet altijd makkelijk te lezen is, dat je wat affiniteit moet hebben met Chinese namen, maar dit lost de auteur handig op door in het begin de personages te verklaren en te beperken tot enkele belangrijke.

Er zit echter een goede spanningsboog in, omdat je echt meeleeft met Xi. Er zijn dan ook persoonlijke details over hem in het boek en het wordt soms echt spannend tijdens de strijd voor het presidentschap.

Dit is een zeer boeiend boek en een echte eye-opener, het zou verplichte lectuur moeten zijn voor mensen die met geopolitiek bezig zijn, een kort boek, dat toch zo veel te bieden heeft.

De nieuwe Keizer, Xi Jingping, de machtigste man van China Hardcover, ISBN 9789044636680, Druk: 1, november 2018, 230 pagina’s, prijs 21,99

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!