De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tien multinationals willen eens een ander land uitbuiten.

Tien multinationals willen eens een ander land uitbuiten.

donderdag 28 maart 2013 19:34
Spread the love

“Tien multinationals willen weg uit België”
De Morgen 28/03/13, 11u35  ? Bron: de tijd, ernst & young
 
Nu J.P. Van Rossem zich opnieuw  in de politiek wil begeven kunnen we het weer even wat duidelijker stellen. T’is toch godgeklaagd godverdomme dat steeds weer diezelfde zever tot in den treure wordt herhaald!
 
Volgens E&Y zou de grootste reden van hun vertrek de te hoge loonlast zijn gevolgd door de index en de te hoge belastingen. Daaropvolgend nog wat andere klassiekers. Als ik het goed begrijp is dus ook de notionele intrest nog niet voldoende voor de multinationals om in ons land te blijven. Als deze multinationals dan toch zouden vertrekken stel ik voor om van de nood dan maar onmiddellijk een deugd te maken en doe ik het volgende voorstel tot wet.
 
De notionele intrest wordt behouden. Bedrijven mogen op vrijwillige basis kiezen of ze hier gebruik van maken. Wie er gebruik van maakt verklaard zich automatisch akkoord met het volgende…
Om delokalisatie tegen te gaan dienen bedrijven de winst uit de notionele intrestaftrek in een spaarpotje te steken en dit gedurende 5 opeenvolgende jaren. Bedrijven die alsnog het land willen verlaten krijgen op dat moment een belastingherziening die 5 jaar in de tijd teruggaat en dienen het spaarpotje terug te geven aan de Belgische staat. Vanaf het 6e jaar wordt het spaarpotje dus renderend. Bedrijven die willen blijven krijgen op dat moment een rugzakje waarin ze het behaalde voordeel vanaf het 6e jaar mogen stoppen en het desgewenst kunnen investeren. Indien ze na pakweg 10 jaar vertrekken moeten ze uiteraard nog altijd 5 jaar uit het spaarpotje terugkeren.
 
Op die manier verzekerd het land zich tegen delokalisatie en ontslagen en de onderneming kan alsnog de notionele intrest  opstrijken indien ze loyaliteit vertoond aan ons land en zijn burgers.

* indien VOKA of Jo Libeer zich in de tekst mocht herkennen berust dit louter op toeval.

take down
the paywall
steun ons nu!