De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studenten LUCA-Productdesign en IKEA Hasselt geven toekomst van ‘Inclusief Wonen’ vorm

vrijdag 31 mei 2024 16:08
Spread the love

Drie maanden lang werkten de onderzoekseenheid Inter-Actions, studenten Productdesign van LUCA School of Arts (campus C-Mine Genk) en IKEA Hasselt samen. Doel: de toekomst van wonen vorm te geven, met oog op meer inclusie. Het resultaat: een bijzondere tentoonstelling die start op 29 mei in het Zweeds restaurant van IKEA Hasselt.

Ervaringsdeskundigen, studenten Productdesign en IKEA-specialisten werken maandenlang samen

Het samenwerkingsproject ging midden februari 2024 van start met een reeks workshops op locatie bij IKEA Hasselt, vanuit de vraag: “Hoe kan de toekomst van wonen meer inclusief worden voor mensen met een motorische beperking?”

Na een ervaringsgerichte workshop door het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid INTER gingen de studenten en een team van IKEA interieurspecialisten aan de slag met een vrijwilligersgroep van personen met een motorische beperking. Samen bezochten ze de showroom van IKEA Hasselt. De ervaringsdeskundigen gaven aan welke woon- en leefoplossingen voor hen werken en waar ze uitdagingen of hindernissen tegenkomen. De studenten verwerkten deze getuigenissen tot een aantal concrete ideeën, waarna ze in dialoog gingen met de interieurspecialisten van IKEA.

De Hangende Tuinen – Hoogteverschillen in de tuin zijn een uitdaging voor een rolstoelgebruiker. Kruidenbakken op verschillende hoogtes brengen de tuin naar de hoogte van Els, waardoor ze comfortabel en zelfstandig kan tuinieren.

Birte, Tom, samen met Els

Nadien werkten de studenten en de personen met een motorische beperking samen om te komen tot ontwerpen (gebaseerd op het assortiment van IKEA) die het leven van een persoon met beperking aangenamer kunnen maken. De producten gaan vaak verder dan het puur functionele, ze proberen ook een antwoord te geven op de uitdagingen die je met een beperking ervaart wanneer je wilt tuinieren, met de kleinkinderen wil spelen of samen met de vriendinnen thee gaat drinken.

Zweeds restaurant IKEA Hasselt toont resultaten een maand lang

De resultaten van deze wisselwerking krijgen vanaf eind mei een maand lang een plaats in een speciaal hiervoor ingerichte zone in het Zweeds restaurant van IKEA Hasselt. Hierna gaan de interieurspecialisten van IKEA Hasselt aan de slag met het ontwerpen van een volledige kamer, die voorziet in de noden van een persoon met een motorische beperking.

Fennik – vanuit je rolstoel naar het zwembad – Fennik is een ingenieus stukje meubilair dat langs de rand van het zwembad kan worden geplaatst en een eenvoudige overstap van rolstoel naar grond mogelijk maakt.

Sien, Emma samen met Kristel

Een intiatief van de LUCA-onderzoekscluster Caring. and design research

Het project is een initiatief van de onderzoekscluster Caring. and design research aan LUCA campus C-mine, die al bijna tien jaar werkt rond ontwerpen voor én samen met mensen met beperkingen. Deze term omvat een heel aantal doelgroepen die worden verbonden door een aantal thema’s waarmee ze rechtstreeks of indirect te maken krijgen – stigma, de complexiteit van participatie in het ontwerpproces, en inclusie en waardering in de maatschappij. Dit zijn meteen de thema’s waar de cluster rond werkt.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!