De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stoltenberg buiten, direct! De NAVO op de vingers getikt…

Stoltenberg buiten, direct! De NAVO op de vingers getikt…

maandag 26 februari 2024 06:48
Spread the love

De Amerikaanse militaire expert Stephen Bryen, niet bepaald links te noemen, publiceert in zijn éénmansperiodiek Weapons and Security op 24 februari een vinnig stukje over de NAVO: “Ontsla Jens Stoltenberg nu, voor het te laat is!” De aanleiding is dat de Secretaris-Generaal gezegd heeft dat hij Oekraïne toestemming geeft om de F-16 gevechtsvliegtuigen die het binnenkort zal ontvangen, te gebruiken voor aanvallen op Russisch grondgebied. Niet acceptabel, oordeelt Bryen: “Dit staat gelijk aan een oorlogsverklaring door de NAVO. Het is een irrationele en gevaarlijke zet die zo snel mogelijk moet worden ongedaan gemaakt.

 

Bryen haalt uit: “Stoltenberg is niet alleen een superhavik, maar hij begrijpt de doelstelling van de NAVO helemaal verkeerd. Als men hem in functie houdt, zal hij de NAVO tot een Europese oorlog leiden die nucleaire wapens zou kunnen inhouden. Op de eerste plaats begrijpt Stoltenberg niet dat de NAVO een defensieve en geen offensieve alliantie is. (…) Er zijn geen bepalingen in het NAVO-verdrag die offensieve operaties buiten de grenzen van de lidstaten toestaan.”

 

Bryen blikt dan terug. Hij constateert dat de NAVO al jaren de verkeerde kant opgaat en betrokken geraakt bij oorlogen buiten zijn territorium. En nu weer, in Oekraïne. Die betrokkenheid is voor een groot deel gecamoufleerd. Rusland verklaarde onlangs dat veel van de zogenaamde “huurlingen” in Oekraïne in feite hoog opgeleide NAVO-soldaten zijn. Ze dragen Oekraïense legeruniformen met badges van het land waaruit ze afkomstig zijn. Bij de verovering van Avdiivka vonden de Russen lichamen van dit soort “huurlingen”, sommige Amerikaans en sommige Pools. Eerder waren bij een Russische aanval in Kharkiv al 60 Franse huurlingen gedood.

 

Bryen geeft ook de achtergrond aan voor de gecamoufleerde NAVO-militairen die in Oekraïne worden ingezet. Dat land heeft hoog-technische militaire apparatuur ontvangen waarvoor het zelf geen geschikt personeel heeft om die te bedienen. (Denk aan Patriot, NASAM, HIMARS en Storm Shadow kruisraketten.)

 

Nu zijn de Russen ervan overtuigd dat de F-16s die Oekraïne ontvangt, bestuurd zullen worden door NAVO-militairen. Dat acht Bryen uiterst gevaarlijk, en zeker nu Stoltenberg toestemming geeft om met die tuigen boven Russisch grondgebied te vliegen. Rusland zal niet alleen proberen ze neer te halen, wat goed mogelijk is. De F-16 is 20 jaar oud en zelfs met wat moderniseringen niet opgewassen tegen Russische luchtafweer en tegen een topgevechtsvliegtuig als de Russische Su-35. Maar ook vraagt de inzet van de F-16 boven Rusland om de vernietiging van de Oekraïense luchthavens door Rusland.

 

Het belangrijkste aan de hele zaak: dit is een gevaarlijke escalatie in de oorlog!

 

Bryen besluit: “Het is niet duidelijk wie Stoltenberg gezegd heeft zo’n roekeloze verklaring af te leggen over het gebruik van de F-16, als iemand het hem gesuggereerd heeft. Maar wat wel duidelijk is: dat deze ‘toestemming’ moet worden ingetrokken en dat Stoltenberg moet worden ontslagen.”

 

Zie over Stephen Bryen:

https://www.linkedin.com/in/stephenbryen/

 

 

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!