De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Spirituwatte?

Spirituwatte?

woensdag 2 september 2015 10:50
Spread the love
Spiritualiteit is een vreemd woord. Ik herinner me nog enkele jaren geleden dat een vriend van mij zei dat hij mij een spiritueel persoon vond en ik op mijn tenen was getrapt. Ik linkte het woord aan zweverigheid en geitewollensokken en vond het niet bij mij passen. Ik was stoer, geen zweefteef! Maar niks is eigenlijk minder waar, iedereen heeft een vleugje spiritualiteit nodig om een beter leven te kunnen leiden. Spirituele wijsheden hebben mij in het leven al zodanig geholpen dat ik er graag een stukje aan wijd.

Veel spirituele boeken heb of lees ik eigenlijk niet want uiteindelijk komen ze waarschijnlijk wel allemaal op hetzelfde neer: hou van jezelf en al de rest komt vanzelf. Het enige boek dat ik wel al jaren koester en waar ik regelmatig stukjes uit lees is ‘Gebruik je innerlijke kracht’ van Louise L. Hay.

Als je het gevoel hebt dat je vastzit in het leven en je dus niet vooruit geraakt dan kan het helpen om dit boek, of één van haar vele andere, toch maar eens open te slaan. Misschien kan je een willekeurige bladzijde uitkiezen en wie weet komt net die pagina wel van pas.

Toen ik enkele jaren geleden na een woelige periode met mijn ex besloot om terug alleen te gaan wonen vond ik heel snel een appartementje dat ik kon betalen en dat in een toffe buurt lag. Maar er waren ook minpunten: mijn zoontje werd alsmaar groter en met maar één slaapkamer konden we dit niet lang meer volhouden. Ook had ik het niet getroffen met de man die onder mij woonde. In dronken toestand maakte hij mij meer dan eens midden in de nacht wakker met gebrul en geklop in de gang en de ochtend erna kon hij geen enkel geluidje verdragen. Heel triestig allemaal.

Ik schuimde regelmatig het internet af op zoek naar iets anders maar het was allemaal zo duur. Ondertussen begon ik mijn appartement te verwaarlozen, omdat ik er niet graag meer woonde. Tot ik het boek van Louise L. Hay in mijn handen kreeg. Zij schrijft dat als je een betere woning wilt, je eerst vrede moet nemen met je huidige woning en je dankbaar moet zijn voor het dak boven je hoofd. Zij werkt graag met affirmaties, het is een manier om heel geconcentreerd met iets bezig te zijn. Een affirmatie is letterlijk een positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je er echt in gaat geloven.

Dus probeerde ik dat dan maar, ten einde raad. Ik herhaalde heel veel in mijn hoofd hoe dankbaar ik wel niet was voor het feit dat ik hier kon wonen. Ik begon het terug gezellig te maken en bekeek mijn ruimte met andere ogen. Enkele weken later reed ik met de fiets in een buurt waar ik ook heel graag wou wonen omdat het er zo groen en vredig is. Er stond een huisje te huur. Je gelooft het nooit maar toen ik het telefoonnummer stond te noteren kwam de huisbaas op mij afgestapt, hij ging net een rondleiding geven aan potentiële huurders waar hij een afspraak mee had. Hij was nog een beetje te vroeg en stelde voor om mij al een rondleiding te geven. Het bizarre was dat hij zei dat ik de eerste keuze had omdat ik het huis het eerst had gezien. Ik wist niet wat mij overkwam en schudde hem direct de hand en zei: “Ok, ik neem het!”

Hoewel ik het huis maar met een half oog had bekeken was ik zo vol vertrouwen. Ik heb uiteindelijk wel nog een brief geschreven omdat hij vond dat mijn loon toch wat aan de lage kant lag, maar uiteindelijk woon ik nu in mijn droomhuis. De huisbaas heeft er een nieuw keukentje en een nieuwe douchebak in laten plaatsen waardoor het zijn huurgeld echt wel waard is en nu wonen ik en mijn zoontje hier net een jaar en zijn we dolgelukkig! 

Is het louter toeval dat ik zoveel geluk had of heb ik het lot toch een handje geholpen door open te staan voor dit geluk? Wie zal het zeggen?

Nog enkele wijsheden die ik graag deel zijn deze:

*Hou op met te zeggen dat je je baan of je huis of je relatie haat. Zo zullen er weinig nieuwe positieve dingen in je leven komen. Doe alles met liefde en een positieve houding en stel jezelf de vraag welke les hierin schuilt voor jou!

*Vergeef jezelf voor alle fouten die je al in je leven maakte en vergeef anderen voor hun fouten! Je hoeft hen niet letterlijk te zeggen dat je hen vergeeft, doe het gewoon in je hoofd.

*Hou van jezelf en zeg tegen jezelf hoe fantastisch je wel niet bent (en doe dat ook als je in de spiegel kijkt), keer op keer opnieuw tot je er echt in gaat geloven!

*Hou op met kritiek te geven op jezelf en anderen! What goes around comes around! Keur jezelf goed zoals je nu bent en laat ook anderen in hun waarde!

En last but not least, een heel belangrijke als je vindt dat mensen rondom jou, bijvoorbeeld op je werk, zo negatief zijn:

*Iedereen draagt alle eigenschappen in zich. Reageer op de goede eigenschappen in hen en respecteer hun innerlijke vrede. Als je je op deze eigenschappen richt komen ze te voorschijn. Als andere mensen steeds negatieve opmerkingen maken, hoef je er niet aan mee te doen. Jij wilt jouw bewustzijn veranderen. Deze mensen weerspiegelen iets negatiefs in jou en als jouw bewustzijn echt verandert, zul je weinig negatieve mensen meer om je heen hebben.

Nog een fijne dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!