De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Socialisten, PVDA en GROEN winnen de verkiezingen

Socialisten, PVDA en GROEN winnen de verkiezingen

dinsdag 4 juni 2024 15:53
Spread the love

… althans in Mexico. De PVDA (PT) en de groenen (PVEM) zitten daar in een coalitie met Morena, de partij van uittredend president Andrés Manuel López Obrador (AMLO). Hun kandidate Claudia Sheinbaum Pardo haalde rond de 60% van de stemmen en wordt zo de eerste vrouwelijke president van Mexico.

De nieuwe president heeft al een behoorlijke staat van dienst: natuurkundige en milieu-ingenieur en lid van het VN-klimaatpanel IPCC, minister van Milieu in Mexico-Stad en tot 2023 districtburgemeester. Haar grootouders emigreerden in de jaren 1920 uit Litouwen en Bulgarije.

In de Kamer van volksvertegenwoordigers zou Morena van 202 naar 243 zetels gaan, de PT van 33 naar 48 en de PVEM van 42 naar 74. In de Senaat zouden ze respectievelijk 60 (– 1), 8 (+ 3) en 14 (+ 8) zetels halen.* Deze uitslag beloont dus de coalitie die in 2018 aantrad. De beurs reageerde negatief (– 6%) en ook de peso verloor 4,6% ten opzichte van de dollar. Tijdens de verkiezingscampagne zelf werden 37 kandidaten vermoord, veelal door drugsorganisaties. In de afgelopen jaren werden jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 mensen vermoord, aldus De Morgen.

De uitslag zal sommigen verrassen. In een artikel in MO (30 mei 2024) wordt een erg negatieve balans opgemaakt van het AMLO-tijdperk: drastische besparingen op de gezondheidszorg en het onderwijs en ondemocratische megaprojecten met destructieve effecten op mens en natuur, zo luidt het. Een land ontwikkelen en op (inheems) verzet botsen lijkt haast wel onvermijdelijk.

De staatshoofden van o.a. Cuba, Venezuela en Colombia feliciteerden dan weer meteen de nieuwe president en noemen de uitslag een overwinning voor het volk en de democratie. Je zou kunnen zeggen dat dit pure diplomatieke retoriek is, maar de landen in het Zuiden beleven dat wellicht toch anders. De vorige Argentijnse president, Christina Kirchner, reageerde ook enthousiast, terwijl de huidige rechtse president Milei zich niet liet horen.

Duurzame veranderingen voor het volk zijn natuurlijk nooit het werk van enkele individuen, de persoonlijkheidscultussen ten spijt, maar het gevolg van bewustmaking, organisatie en mobilisatie van de gewone mensen die hun lot in eigen handen nemen. Ook hier, op 9 juni en nadien.

 

* Mexico telt veel partijen, met ook veel afscheuringen en fusies. In 2021 zetelden de volgende partijen in het federaal parlement: Morena (sociaal-democratisch, ), PAN (christen-democratisch), PRI (centrum-rechts), PVEM (ecologistisch), PT(radicaal-links), MC (centrum-links), PRD (sociaal-democratisch), PES (rechts).

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!