De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sociale Klimaatbeweging Climaxi steunt boerenprotest

Sociale Klimaatbeweging Climaxi steunt boerenprotest

dinsdag 30 januari 2024 17:45
Spread the love

De sociale klimaatbeweging Climaxi roept op om mee te doen aan het boerenprotest donderdag e.k. in Brussel. Concreet vragen wij aan te sluiten bij het blok van de internationale boerenorganisatie Via Campesina. Zij komen op straat voor betere vergoedingen en tegen de vrijhandelsverdragen.

Climaxi onderhoudt al lang relaties met het progressieve segment van de boerenbeweging. Wij maakten een documentaire over landbouw en verkopen landbouwproducten uit Vlaanderen en Europe in onze coöperatie Eco&Fair (www.ecofair.be).

Climaxi weet al lang dat de boeren het financieel en moreel bijzonder moeilijk hebben. Grondbezitters, supermarkten en de agro-industrie maken de winstmarges en leefomstandigheden van de boeren kapot. Ook wij zien dat de industrie en de infrastructuurprojecten van de overheid (Ineos, Oosterweel, N42 en N60 in Oost-Vlaanderen) de dans grotendeels ontspringen.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat boeren naar het wapen van de actie grijpen in gans Europa.

Climaxi wil eerst en vooral inkomenszekerheid voor hen en suggereert een aantal oplossingen: minimumprijzen, contracten die de werkelijke kosten doorrekenen, een indexberekening op basis van de prijzen in kleine winkels, stimulansen voor de korte keten enz… Climaxi diende ook bezwaar in tegen het stikstofplan omdat het de oorzaak zal zijn van een verdere schaalvergroting in de landbouw, met negatieve gevolgen voor de familiale boer. Wij pleiten voor administratieve vereenvoudiging en financiële steunmaatregelen.

In dezelfde zin steunden wij de beweging van de gele hesjes en de arbeidersbeweging: een klimaatbeleid lukt nooit als je niet de nodige sociale begeleiding en inkomenszekerheid voorziet.

Climaxi vraagt de boerenbewegingen wel zich niet te laten recupereren door de politieke partijen, die voor deze ellende gezorgd hebben, om nu alle klimaat- en milieu-inspanningen naar beneden te halen of te doen verdwijnen.

Wij roepen op om mee te doen aan het boerenprotest donderdag a.s. in Brussel om 11 uur op het Luxemburgplein.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!