De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Servië kiest steeds meer voor de EU

Servië kiest steeds meer voor de EU

woensdag 6 september 2023 22:29
Spread the love

Het zag er lang naar uit dat Servië de kant koos van Rusland omdat het meeste gas uit Rusland werd geïmporteerd en dat Rusland Kosovo niet erkende als staat, maar ondertussen zei President Vucic dat de enige uitweg uit hun problemen richting Europa is. De laatste maanden is dit weer aan het temperen.

Lang verkeerde Servië met hoofdstad Belgrado op de wip tussen Rusland en de EU. Zoals de filosofie van Maarschalk Tito was, die altijd de winnaar was, omdat hij  pragmatisch omging met het Westen en de Sovjet Unie. Een plaats tussen Oost en West, maar na het schandaal rond de Servische huurlingen voor de oorlog in Oekraïne keerde Servië steeds meer af van het Russische Imperium.

Tijdens de oorlog van 2014 tussen Rusland en Oekraïne werden er Serviërs gerecruteerd voor de oorlog langs Russische kant. Al snel na het begin van de oorlog begin 2022 vluchtte de Russische oppositie naar Servië. Begin 2023 werd Servië gewaar dat Rusland huurlingen wilde recruteren voor de oorlog en hiervoor op trouwe bondgenoot Servië steunde.

President Vucic was tegen het huurlingenleger en vertelde dat dit en plus tegen de Oekraïnse oorlog was. Voor deze oorlog tegen Oekraïne zouden er geen Serviërs gaan meevechten met Rusland. Daarnaast verklaarde hij dat Servië neutraal is in de oorlog en niet zou meewerken aan de oorlog.

Er wordt dus verwacht dat Servië meer aansluit met het Westen. Vandaag was er de discussie over de verbreding van de Europese Unie. De gesprekken zijn aan de gang en dat is de hoofdtaak van de diplomaten van de EU-lidstaten. President Vucic beloofde dat toetreding tot de EU ononbeerlijk is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!