De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Safe

Safe

maandag 7 januari 2013 21:35
Spread the love

Jason Statham heeft al een huizenhoge reputatie als actieheld in onvervalste knokfilms. Met deze prent voegt hij een titel toe aan dat palmares. Guy Ritchie lanceerde zijn acteercarrière in Lock, Stock en Two Smoking Barrels en maakte van hem één van zijn lievelingsacteurs door hem ook nog op de laten draven in Snatch en Revolver. Deze heerlijke gangsterkomedies waren gedrenkt in een smeuiige saus van typische Britse onderkoelde humor, wat hen onderscheidde van films als Safe. Want laten we eerlijk wezen, deze film is onmiddellijk inruilbaar met het dozijn pulpfilms als The Transporter, Blitz en The Mechanic en zovele anderen waar Statham zijn vechtkunsten en stunten etaleert.

Luke Wright is uitgerangeerde flik die zich ledig hield met kooivechten maar daar bonjes kreegt met de Russiche maffia door opzettelijke een vervalste wedstrijd toch te winnen. Als straf vermoorden die zijn vrouw. Op een dag kruist hij het pad van het meisje Wei, een wiskundig genie die naar de VS is gehaald door de Triade om een geheime code te ontcijferen. Zowel de Russen als corrupte agenten zitten achte haar aan en Luke ontfermt zich over haar en als een kruisvaarder gaat hij de strijd aan tegen de kwade machten.

Zoals reeds gezegd is Safe actiepulp maar dan van het slechte soort, want ondergetekende weet nu en dan ook een goeie knokfilm te waarderen zoals de recente film The Raid, een zinderende actieprent met een mix van martial arts en wapengekletter. De regisseur heeft wel wat in zijn mars , maar een rastalent kan je hem bezwaarlijk noemen. Het zeemzoete Remember the Titans en het wangedrocht The Punisher ter illustratie daarvan. In zijn grillig oeuvre zijn er wel lichtpunten zoals Fresh, een gettofilm genre Boyz n the Hood. Slotsom:snel doorspoelen en op naar de volgende.

take down
the paywall
steun ons nu!