De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Saar Vandendriessche brengt WOLFSVROUWEN in het Fakkelteater

Saar Vandendriessche brengt WOLFSVROUWEN in het Fakkelteater

woensdag 7 maart 2012 16:09
Spread the love

Nele en Saar Vandendriessche. Twee actrices in één familie. Ondanks het generatieverschil tussen Nele en Saar, vonden ze elkaar in hun speelse manier van zijn. Maar een goede discussie gaan ze nooit uit de weg. Zo kwam al discussiërend hun verontwaardiging over de genderproblematiek naar boven. De zeer sterk ingebakken rollenpatronen in de huidige maatschappij ligt hen nauw aan het hart. Deze thematiek is zeer actueel en levert altijd dynamiek op tussen de twee. Ze onderzoeken, vinden, en ze bevechten elkaar, elk vanuit hun eigen generatie en kracht. Nu hebben ze besloten eindelijk de degens op het podium te kruisen.
HET VERHAAL
Rita en Dorien, twee vrouwen, twee generaties ontmoeten elkaar op een wel heel toevallige manier. Ze zijn mekaars tegenpolen. Rita probeert haar leven zin te geven door enkel in theorie te leven, theorieën die ze opdoet in workshops. Dorien kabbelt mee met de stroom en doet alles wat er van haar verwacht wordt. De oudere onderdanige vrouw tegenover het jonge gehoorzame naïeve meisje confronteren zich met elkaar. Zo komen ze erachter dat er heel wat overeenkomsten zijn in hun gebrek aan vitaliteit en durf, beiden vullen hun bestaan wachtend in. Het zijn simpele goedgelovige zielen, hongerig als een wolf. Geheel onverwacht groeit er een band tussen de twee vrouwen die hen het roer doet omgooien. Snuffelend, van zich af bijtend en wild vechtend ontkomen ze aan de beperkingen en valkuilen van de genderpatronen.Zo ontdekken ze dat ze zelf de sleutel van hun eigen leven in handen hebben. Gedaan met rommelen in de marge, stop met wachten, breaking the rules….We krijgen het verhaal over twee ontwortelde vrouwen in de vorm van een goed gedoseerde komedie met ware sitcom-allures.
MET “VEREENDE” KRACHTEN
Samen met Nele Vandendriessche schreef Saar het script. Regisseur Colette Notenboom maakte er een bewerking van en hier staan ze dan… Een sterk verhaal komt niet vanzelf. Saar Vandendriessche raakte gefascineerd en geïnspireerd door het veelbesproken boek DE ONTEMBARE VROUW van de Jungiaanse psychoanalyticus Clarissa Pinkola Estés. “De mythe over de Wolfsvrouwen is één van de vrouwenverhalen die verwijst naar de natuurlijk verworven vrijheid van de vrouw, Estès noemt het haar Wilde zelf…” Saar Vandendriessche wist wat haar te schrijven stond… Geen lijdzaam toeziend vrouwelijk emancipatieverhaal, maar een duidelijke verwijzing naar de genderthematiek die nog vaak opspeelt in onze huidige westerse maatschappij, op een laagdrempelige wijze gebracht via een komedie. Het glazen plafond is maar één van de voorbeelden.
PRAKTISCHE INFORMATIE
WOLFSVROUWEN is een productie van Saar Vandendriessche
• Tekst : Saar Vandendriessche en Nele Vandendriessche
• Bewerking : Colette Notenboom
• Regie : Colette Notenboom
• Data : première 28 mei – 29 mei – 30 mei om 20u30 – toernee in het volgend theaterseizoen
• Locatie : Rode Zaal Fakkelteater (Hoogstraat 12)
• Tickets: www.fakkelteater.be en 070 246 036 – Prijzen: 18 Euro
• Try-outs op 11, 18 en 26 mei: Moonbeat te Mechelen – tickets via www.moonbeat.be en 015/638909 – Prijzen: 13 Euro

take down
the paywall
steun ons nu!