De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland past visumbeleid aan voor buitenlanders

Rusland past visumbeleid aan voor buitenlanders

dinsdag 12 maart 2024 15:09
Spread the love

Het is al lang duidelijk dat in Rusland buitenlanders worden gemobiliseerd door het regime van Putin. Er werd al huiver en brand geschreeuwd toen er 17 Cubanen werden geronseld in het buitenland. Tegenwoordig gaat het over buitenlanders die in Rusland te zijn voor een langere periode. Dat er in Rusland mensen met een werkvisum werden gemobiliseerd voor de strijd in Oekraïne is niet nieuw.

Het verschil tussen de Oekraïnse en de Russische mobilisatie is dat de Oekraïnse op basis van origine gaat en de Russiche op basis van een contract en een verplichte mobilistatie in het binnenland. In principe kan iedereen met Rusland vechten, maar niet met Oekraïne. Wat we tegenwoordig zien is dat buitenlanders die een visum hebben lange termijn geen vrije exit meer hebben uit Rusland en hiervoor een toelating moeten vragen bij de instanties waar het visum is aangevraagd.

Het probleem dat we steeds meer zien is dat mensen met lange termijn visa worden gerefuleerd uit de metropool naar de periferie om die Russische baronieën te belasten omdat ze daar hun visum hebben aangevraagd. Meestal is dit geen probleem, maar we zien  dat er steeds meer buitenlanders die niet over een werkvisum het land niet meer uitkunnen en moeten gaan vechten in Oekraïne terwijl gewone Russen nog steeds het land kunnen verlaten wanneer ze willen mits een paspoort natuurlijk of een soort exit-visum wordt het daargenoemd. Dit systeem stamt nog uit de Sovjet-Unie.

We zagen zo dat er Palestijnen,Centraal-Aziaten en Indiërs werden gerekretueerd, maar bijvoorbeeld nu is er zelf spraken dat er Brazilianen verhinderd worden of het leven moeilijk gemaakt worden om terug te gaan naar huis voor dat hun lange termijn visum niet is verstreken. Meestal werkt de diplomatie als een spiegel en krijgen burgers van de twee landen die een bilaterale visa samenwerking hebben een gelijke behandeling. We weten niet wat er aan de hand is tussen die landen omdat het souvereine landen zijn. In ieder zal dit een onderwerp moeten worden van de BRICS -conferentie in Brazilië in het najaar.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!