De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rimsha en de dollars

Rimsha en de dollars

vrijdag 7 september 2012 14:50
Spread the love

De BBC toont een filmpje van een kleine figuur met een wit laken over haar hoofd en bijna hele lichaam. Ze is omringd door een cordon gewichtig kijkende agenten. Ze stapt in de boevenwagen. Op weg naar de rechtbank in Islamabad, Pakistan.

Rimsha, het minderjarige meisje dat terecht staat wegens blasfemie, wordt vrijgelaten op borgtocht. De borg bestaat uit twee gelijke bedragen. De som is in totaal een miljoen Pakistaanse Roepi’s, wat neerkomt op $10.500,- ofwel €8.300,-.

Ze is dus (nog) niet vrijgesproken van ontheiliging van de Koran. Haar zaak wordt verder onderzocht. Is ze uit de gevangenis? Onbekend. Hoe kan ze ooit aan het bedrag voor de borg komen? Waar haalt een tiener uit de sloppenwijk van Islamabad meer dan 10.000 dollar vandaan?

Mocht er een ‘sponsor’ zijn en Rimsha komt inderdaad vrij, wie garandeert dan haar veiligheid? De zwarte wet van Pakistan heeft veel handhavers. Burgers die vinden dat ze op de letter nageleefd moet worden. Godslastering is een uiterst gevoelig onderwerp in het land met 180 miljoen inwoners, waarvan 97% de Islam aanhangt. Alleen al de beschuldiging van blasfemie kan iemand z’n leven kosten.

De situatie heeft veel weg van de Spaanse Inquisitie die in Europa zogenoemde onverbeterlijke ketters (Joden, Protestanten en Moslims) op de brandstapel liet zetten onder toezicht van juichende menigtes.

De Pakistaanse blasfemie wet staat nu ter discussie. En wel op een zeer vreemde manier. Islamitische leiders in Pakistan waaronder Tahir Ashrafi van de All Pakistan Ulema Council, hebben het de afgelopen week opgenomen voor Rimsha en stellen een wijziging voor die in kort hierop neerkomt: Iemand die een ander vals beschuldigt van blasfemie, wordt zelf berecht onder de zwarte wet.
Hetgeen Mullah Chishti nu lijkt te overkomen. Chishti is de imam die pagina’s van de Koran in het plastik zakje met as van Rimsha zou hebben gestopt om de zaak tegen haar te versterken.
De vraag is natuurlijk of hij wel terecht beschuldigd is. De man zelf ontkent de aantijgingen.

De blog Rimsha en de godslasteraars van donderdag 6 september 2012 gaat over wat Rimsha is overkomen voordat de rechtbank in Islamabad de borg vaststelde.

foto van The Express Tribune AFP/FILE

Bronnen:
BBC News – Pakistan blasphemy case girl granted bail, 07.09.2012
The Express Tribune – Court grants bail to Rimsha 07.09.2012
The Guardian – Pakistani Christian girl accused of blasphemy to be freed from jail 07.09.2012
Twitter

take down
the paywall
steun ons nu!