De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Repressie tegen jongeren.

Repressie tegen jongeren.

dinsdag 10 mei 2011 10:20
Spread the love

Deze morgen werd minister Turtelboom geïnterviewd op radio 1. Niet omdat een politieagent deze zaterdag Ricardo, een Franstalige jongen in het ziekenhuis heeft geslagen in Steenokkerzeel. Maar om  de ’veiligheidsmaatregelen’ op het domein Hofstade te verdedigen. Maatregelen die 40 000 euro zullen kosten.

Eén van de enige lezersbrieven die in De Morgen over het Hofstade-voorval werd geschreven, kwam van een Vlaamse moeder van 2 kinderen die getuige was van de rellen. Zij sprak over een overdreven politieoptreden. Waarbij de echte rellen werden geprovoceerd door een te hardhandig optreden van de politie tegen één persoon.

Aan de oorzaken van agressie bij de jeugd (alhoewel in dit geval ontkracht door een getuige) moeten we niets doen volgens de minister. We leven nu eenmaal niet in een ideale wereld en volgens haar wordt de problematiek niet verplaatst. Geen woord over de evolutie van deze problematiek binnen een samenleving of de correlatie tussen deze en de socio-economische situaties van deze jongeren. Volgens Turtelboom worden de kosten voor haar repressiepolitiek niet doorgerekend. Toch dacht ik dat wij allemaal samen het politiebudget via onze belastingen betalen. De samenleving betaalt de rekening dus. Maar de ergste verdoken doorrekening voor de samenleving, is de frustratie van jongeren die nog maar eens worden uitgespuwd en ondergebracht in het vakje van mislukte outcasts. Geen dialoog of opvolging, maar ze uitspuwen en -als ze niet luisteren-, bijspijkeren met de matrak.
Mevrouw Turtelboom schijnt in de verste verte niet te beseffen dat haar uitspraken de toenemende verrechtsing en repressie aanmoedigt. Integendeel, haar beleid is er meer en meer een uithangbord voor geworden.
 

Ondertussen ligt Ricardo, de jongen op weg naar Steenokkerzeel, met verschillende breuken aan de kaak en enkele tanden minder in het ziekenhuis. Hij zal maandenlang moeten revalideren. Laten we hopen dat de klacht die hij heeft ingediend evenveel mediabelangstelling oplevert om het schrijnende politiegeweld nu eindelijk eens een halt toe te roepen.
 

take down
the paywall
steun ons nu!