De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Proffen pleiten voor legalisering, omdat verbieden zinloos en zelfs schadelijk is

Proffen pleiten voor legalisering, omdat verbieden zinloos en zelfs schadelijk is

zondag 1 december 2013 05:40
Spread the love

Iedereen heeft het ondertussen wel al gehoord…Drie professoren pleiten voor een decriminalisering van cannabisgebruikers en regulering van de verkoop. Maar wie zich louter laat leiden door krantenkoppen kan de indruk krijgen dat de proffen dit louter willen bereiken om cannabis zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Want dit goedje is toch zo gevaarlijk? 

De drie proffen pleiten echter voor legalisering omdat:

1) de kwaliteit van cannabis tegenwoordig zo slecht is dat het de gezondheid van gebruikers ernstig kan schaden. Bij een legalisering kan de overheid aan kwaliteitscontrole doen, en praktijken zoals het verzwaren van cannabis met giftige middelen zal niet meer (of toch veel minder) voorkomen.

2) de meeste mensen die cannabis gebruiken verre van criminelen zijn: ze weten er goed mee om te gaan en doen er niemand kwaad mee. Mensen straffen omdat ze high willen worden is onzin, je hoeft mensen niet te beschermen tegen zichzelf want zoals de proffen het ook zeggen: dit kost de maatschappij handenvol geld. En niet alleen dat, het is volstrekt onlogisch om iemand te straffen voor iets waar niemand last van heeft. Straf criminele bendes die grootschalige plantages opzetten en deze cannabis dan ook nog eens bewerken met giftige substanties, maar niet de gebruikers! 

3) echte probleemgebruikers beter zouden geholpen worden. Nu krijgen ze een boete of een gevangenisstraf, maar aan de oorzaak van hun probleem wordt niks gedaan. De hulpverlening kan pas echt beginnen als iedereen op de juiste plaats terechtkomt. Probleemgebruikers gaan ook sneller zelf hulp zoeken als er geen gevaar voor vervolging dreigt!

4) dokters dan cannabis kunnen voorschrijven aan mensen die er baat bij hebben: o.a. chronische pijnpatiënten, kankerpatiënten, glaucomalijders, mensen met MS, epilepsie,…

5) de maatschappij dan geld kan verdienen aan cannabisgebruikers, in plaats van er geld in te stoppen. Dit kan door taxen te heffen op de verkoop. De proffen vinden dat het geld dat verdiend wordt door een gereguleerde cannabisverkoop moet gestopt worden in afradingscampagnes. Maar zou het niet beter zijn om dit geld te stoppen in onderwijs, verkeersveiligheidscampagnes, alcohol- en tabakontradingscampagnes,…? 

De proffen zijn er zich van bewust dat politiekers niet zo snel geneigd zijn om hen nek uit te steken voor een legalisering, vooral omdat de verkiezingen dichterbij komen. Daarvoor heeft cannabis een veel te slechte naam. Dat komt natuurlijk doordat de overheid al jaren negatieve campagnes voert, zoiets zet je niet op 1, 2, 3 recht.

Professor De Grauwe zei na zijn positieve betoog in Café Corsari dat ze cannabis uiteindelijk willen legaliseren om het voorgoed uit de wereld te helpen. Maar cannabis is in haar pure vorm een veel veiliger alternatief dan alcohol, tabak en zelfs voorgeschreven medicatie. Waarom zou je dit dan uit de wereld willen? Feit is natuurlijk wel dat eens de plant gelegaliseerd is, ze veel minder aantrekkelijk gaat lijken voor jongeren, misschien zelfs ronduit saai. Bij deze dus een hip hip hoera voor de proffen, en een medaille voor moed en zelfopoffering!

Lees hier het pleidooi voor een kritische evaluatie van het huidige cannabisbeleid geschreven door de professoren Tom Decorte (hoogleraar criminologie), Paul De Grauwe (hoogleraar economie) en Jan Tytgat (hoogleraar toxicologie en farmacologie).

take down
the paywall
steun ons nu!