De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Potjebuur: een melig feestje of een daad van verzet? De 8 verschillen tussen Halloween en Potjebuur!

Potjebuur: een melig feestje of een daad van verzet? De 8 verschillen tussen Halloween en Potjebuur!

dinsdag 14 juni 2016 09:34
Spread the love
 1. Halloween wordt jaarlijks op 31 oktober gevierd, de vooravond van Allerheiligen.
  Potjebuur valt jaarlijks samen met het Suikerfeest en volgt aldus de maankalender, die de feestdag ieder jaar een 10-tal dagen naar voren schuift. Dit jaar 8 juli, volgend jaar 29 juni.
 2. Op Halloween bellen de kinderen aan bij de buren om snoep te krijgen.
  Op Potjebuur belt groot en klein aan bij één of meerdere buren om een smakelijk hapje te geven.
 3. Halloween is het feest waarop we de doden herdenken.
  Potjebuur is het feest waarop we herdenken dat we levende verse buren hebben:  toffe buren, ambetante buren, oude buren, mooie buren, zieke buren, buren in alle maten en kleuren… 
 4. Halloween is oorspronkelijk een naar Amerika overgewaaid Keltenfeest, dat zo’n 20 jaar geleden – door de commercie – opnieuw in Europa is binnengehaald. 
  Potjebuur, in 2009 ontkiemd in de West-Vlaamse klei, is een gloednieuw feest dat geïnspireerd is door het Suikerfeest uit de moslimcultuur en er ieder jaar ook mee samenvalt. 
 5. Symbolen van Halloween: pompoenen, geesten, geraamtes, doodskoppen, heksen, bezemstelen…
  Symbool van Potjebuur: een pot.  (Als er maar iets lekkers in zit!)
 6. Halloween vieren betekent fun, maar vooral de commercie doen draaien en consumentisme stimuleren.
  Potjebuur vieren betekent op een smakelijke manier je middelvinger opsteken naar al wie verdeeldheid en haat zaait tussen culturen, religies en levensbeschouwingen. Potjebuur is met een hapje naar een buur stappen, oftewel het Suikerfeest voor niet-moslims.
 7. Halloween als feestdag mag nodig zijn om de economie te stimuleren en aldus de tewerkstelling in het land te bevorderen.
  Potjebuur als feestdag is een absolute noodzaak, want in onze cultuur hadden we alsnog geen feestdag die culturen verenigt en migratie in een positief daglicht stelt of een feestdag die ons beschavingsniveau weerspiegelt.
 8. Snelheid waarmee Halloween bekend en gevierd is geworden in onze samenleving:  iets minder dan de lichtsnelheid.
  Snelheid waarmee Potjebuur bekend en gevierd geraakt in onze samenleving:  iets sneller dan de slakkengang.

Antwoord: Potjebuur vieren is een zachte, vreedzame daad van verzet. Terwijl men boven onze hoofden redelijk succesvol de aloude verdeel en heersmethode toepast, of om het met een hedendaagse term te zeggen: onze samenleving polariseert, stappen wij op het Suikerfeest met een hapje naar een buur!  Zo eenvoudig en lekker kan een protestdaad zijn in ogenschijnlijk machteloze tijden.

take down
the paywall
steun ons nu!