De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Positieve sfeer op de bezette pleinen in Valencia en Granada

Positieve sfeer op de bezette pleinen in Valencia en Granada

zaterdag 28 mei 2011 09:26
Spread the love

Granada, vergadering, vrijdag om 20u
Heel ‘t plein zit vol met mensen. De samenkomst is goed georganiseerd. Iedereen die wil komt aan het woord. De energie is vredevol en verantwoord. De politie kan niets doen dan toekijken. De agenda wordt gelezen waar en wanneer morgen welke samenkomsten en werkgroepen zijn. Er wordt wel degelijk veel gepraat over alternatieven, de revolutie is constructief. Je voelt de groepstrilling, het wederzijds respect, en de openheid naar elke persoon, van welke afkomst of levenswijze ook. En iedereen helpt mee vrede te bewaren.

Granada, plaza del carmen, vrijdag 17u
Zoals in vele andere steden wordt hier al negen dagen er gekampeerd op het plein. De sfeer is open, iedereen is welkom. Er zijn  samenkomsten, conferenties, lezingen, debat, muziek, workshops over thema’s als milieu, belastingen, permacultuur, geweldloos verzet, psychologische steun, er is een bibliotheek, een keuken waar elke dag gratis eten wordt aangeboden voor iedereen (vrije bijdrage), er zijn matrassen, dekens, water voor iedereen, materiaal om posters te maken, en een forum voor iedereen om zn ding te doen, zolang de vrede maar bewaard wordt en respect voor de omgeving. Het programma van elke dag wordt aangekondigt via een grote kalender.
De pleinen worden proper gehouden, iedereen helpt mee. Het geluid wordt gecontroleerd of het niet te luid is. Wat erg opvalt is dat je niemand alcohol ziet drinken of drugs gebruiken. Respect hiervoor wordt benadrukt door affiches als “dit is een politieke act, geen drinkfeest of drugsfestival, alsjeblieft, respecteer dit!”.
In een hoek van het plein vind je een computerpost waar een team in contact staat met de wereld via internet.
In de kranten hier in Spanje zag ik er tot gisteren echter niks over.

Valencia, plaza del ayuntamiento, donderdag, 21u  
Verschillende muziekoptredens volgen mekaar op, een Senegalees groepje vergezeld door Europese vrouwen die afrikaans dansen, er is drank voor iedereen hoewel je niet altijd kan kiezen wat je krijgt, een beetje verder dansen koppeltjes op rock & roll muziek, er hangt een sfeer van verdraagzaamheid, het leven wordt gevierd.

take down
the paywall
steun ons nu!