De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Palestijnse schrijver-in-gevangenschap Basim Khandaqji genomineerd voor internationale literaire prijs

Palestijnse schrijver-in-gevangenschap Basim Khandaqji genomineerd voor internationale literaire prijs

woensdag 28 februari 2024 06:00
Spread the love

Basim Khandaqji

Terwijl Israël zich beijvert om de Palestijnse bevolking in Gaza te decimeren en haar cultuur te vernietigen, werden twee Palestijnse auteurs genomineerd voor de Internationale Prijs voor Arabische Fictie, de “Arabische Bookerprijs” (IPAF). Bij ons zijn de beide schrijvers weinig of niet bekend, want niet vertaald in hier gangbare talen. De zes genomineerden ontvangen tienduizend dollar, de bekroonde auteur zal daar nog 50.000 dollar bovenop krijgen.

De Palestijnse schrijver Basim Khandaqji, geboren in 1983 in Nabloes,  is biografisch heel uitzonderlijk. Hij studeerde journalistiek en media in Israël, maar werd veroordeeld tot drie keer levenslange gevangenisstraf – een Israëlische rechtbank oordeelde dat hij betrokken zou geweest zijn bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag in Tel Aviv, die drie Israëli’s het leven kostte. Vanaf zijn 21ste zit hij al in Israëlische gevangenissen, telkens weer andere, nu al 20 jaar lang.

 

In de gevangenis studeerde Khandaqji verder aan de Al Quds-universiteit (Jeruzalem) en sloot zijn studie politieke wetenschappen af met een thesis over Israël. Hij had voor zijn opsluiting al verhalen gepubliceerd, en ging door met schrijven, zowel journalistiek als literair. Hij maakte meerdere dichtbundels en romans, in moeilijke omstandigheden. Hij kon namelijk enkel schrijven tussen 5 en 7 ’s morgens, nog voor ’s ochtends de gevangenen geteld werden en de cellen gecontroleerd. Herhaaldelijk werden zijn papieren ontdekt en weggenomen en geraakte hij delen van zijn werk kwijt.

 

De roman waarmee hij nu genomineerd is, heet “Een masker, hemelkleurig”. Het gaat over een Palestijnse archeoloog in een vluchtelingenkamp in Ramallah, die in een oude jas een blauwe Israëlische identiteitskaart vindt. Daarmee gaat hij, zich voordoend als een Israëli, op onderzoek naar de onderdrukking van de Palestijnen. Je kan je afvragen of de media-aandacht die de  schrijver nu krijgt er niet toe zal leiden dat hem het schrijven onmogelijk gemaakt wordt.

 

De tweede Palestijnse auteur bij de genomineerden is Osama Al-Eissa, de al meermaals bekroonde auteur van romans, academische en historische studies en bundels kortverhalen. De omvangrijke roman waarvoor hij genomineerd is, heet “De zevende hemel van Jeruzalem”.  De gevangenis en het lot van de Palestijnen zijn daarin belangrijke thema’s. Het hoofdpersonage is de zoon van een vrijheidsstrijder die in gevangenschap sterft. De zoon zelf geraakt ook enige tijd in de gevangenis. Ondertussen moet zijn vrouw, net als zijn moeder deed, en net als vele andere Palestijnse vrouwen, in Joodse huizen gaan werken voor de kost. De roman schetst de geschiedenis van Jeruzalem van de Kanaänieten tot vandaag…

Osama Al-Eissa

 

 

 

 

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!