De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Paalkamperen in de bossen van Arendonk

Paalkamperen in de bossen van Arendonk

donderdag 26 augustus 2010 10:58
Spread the love

Pure natuurbeleving
De accommodatie is erg basaal: een bivakzone voor 3 tentjes en maximum 10 personen in een straal van 10 meter rond een waterpomp (paal), vandaar paalkamperen. Geen ontbijt op bed, warme douche of 50 televisiekanalen in Arendonk. De paalkampeerplaats in Domeinbos Hoge Vijvers heeft andere troeven. Met voorop het decor, een fantastische brok natuur van bijna 500ha, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten. In dit stiltegebied lijkt de bewoonde wereld mijlenver weg.

Verwaarloosbare ecologische voetafdruk
De peter van de bivakzone kijkt er op toe dat de bivakzone netjes blijft: van april tot en met oktober controleert hij minstens eenmaal per week de site. Ook de boswachter houdt een oogje in het zeil. De bezoeker kan met een gerust hart huiswaarts keren: de ecologische voetafdruk tijdens zijn verblijf is verwaarloosbaar. Nergens in Vlaanderen geniet je tijdens je kampeervakantie van zo’n pure natuurbeleving.
 
Een vleugje avontuur
De nieuwe kampeerformule zal ongetwijfeld een breed publiek charmeren. Trekkers en of fietsers bijvoorbeeld: op nauwelijks 100 meter van de bivakzone kunnen zij aanpikken bij het populaire fietsknooppuntennetwerk en het nieuwe wandelnetwerk Kempens Landgoed, dat op 19 september 2010 opent. Maar ook natuurfans, kampeerders die houden van een vleugje avontuur en families die hun kinderen willen trakteren op een bijzonder weekendje-weg.
 
Antwerpse Kempen als dé Vlaamse kampeerregio
Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “Het proefproject in Arendonk loopt één jaar. In de herfst van 2011 maken we de balans op. Als de evaluatie positief is, bekijken we welke andere zones in de provincie Antwerpen in aanmerking komen. Het is een kampeerformule die ongetwijfeld een nieuw en jonger publiek aanspreekt. Het maakt van de Antwerpse Kempen meer dan ooit dé kampeerregio van Vlaanderen.”
 
Toegankelijkheid van natuur
Ook minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege is heel enthousiast over deze primeur: “Ik draag het project een warm hart toe. Zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze bossen, parken en natuurgebieden vormt een belangrijke pijler van mijn leefmilieu- en natuurbeleid. Samen met mijn administratie, het Agentschap voor Natuur en Bos, terreinbeherende verenigingen en privé-eigenaars werken we in heel Vlaanderen aan het verhogen van de toegankelijkheid van natuur. Paalkamperen past perfect in deze filosofie. We moeten natuur terug dichter bij de mensen brengen en hoe kan dat beter dan door de mensen in de natuur te laten kamperen. Daardoor verhoogt ook het draagvlak om in Vlaanderen nog meer natuur te realiseren.”
 
PRAKTISCHE INFORMATIE
Alle details over deze nieuwe kampeerformule op www.paalkamperen.be.
Een volledig overzicht van het kampeeraanbod in de Antwerpse Kempen op www.kempencampings.be.
 
Technische fiche bivakzone arendonk
Locatie:
–         Domeinbos Hoge Vijvers (ca. 500 ha) in Arendonk
–         coördinaten: breedtegraad 51° 22’ 9’’ N en lengtegraad 5° 5’ 2’’ E
–         niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer
Accommodatie:
–         ruimte voor maximum 3 tentjes en maximum 10 personen
–         waterpomp (in de winter wordt de waterpomp verwijderd)
Beschikbaarheid:
–         het hele jaar
–         verblijf van maximum 48 uur
–         geen reservatie mogelijk
–         staanplaats is gratis
Recreatie:
–         op 100 meter van het nieuwe wandelnetwerk Kempens Landgoed (tussen knooppunten 1 en 2)
–         op 100 meter van het fietsknooppuntennetwerk (tussen knooppunten 55 en 56)
Bron en foto’s: Toerisme Provincie Antwerpen

take down
the paywall
steun ons nu!