De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ovam bekampt bananenschillen en klokhuizen (met hulp van de Vlaamse pers)

Ovam bekampt bananenschillen en klokhuizen (met hulp van de Vlaamse pers)

Ovam benadrukt alweer het aandeel van klokhuizen en bananenschillen in ons zwerfvuil, de Vlaamse pers volgt gedwee...

vrijdag 2 mei 2014 14:59
Spread the love

Het was een topic in de pers deze week:Elk jaar meer zwerfvuil langs de Vlaamse snelwegen.Ovam (de Vlaamse afvalspecialist) kan niet genoeg benadrukkenhoe belangrijk het aandeel van bananenschillen en klokhuizen daarin wel is.Ondertussen vergeet Ovam het aandeel van blikjes bijna, en zwijgt zelfshelemaal over plastiek en plastieken flesjes. Als voorbeeld bijgaand artikel uit  ‘Het Nieuwsblad’: In groen en roze gemarkeerd: ‘bananenschillen’ en ‘klokhuizen’: 7x In het blauw: ‘plastiek’ of ‘plastiek flesje’…Hoeveel keer ? Juist. Nul, zero, nada… Ovam blijft bananenschillen en klokhuizen in ons zwerfvuil belangrijker vinden dan de massa’s blik en plastiek… Woordvoerder Jan Verheyen vertikt het ‘plastiek’ bij naam te noemen… De Vlaamse pers geeft hem graag een podium; Geen enkele journalist die Ovam eindelijk eens kritische vragen gaat stellen over bijvoorbeeld hun’Netheidsbarometer’.Daarin staan richtlijnen voor het tellen van  peuken, ‘kauwgommen’, lampen, maandverbanden, incontinentiemateriaal, gordijnen enzovoort, enzovoort, allemaal netjes opgesomd.Maar ‘plastieken fles’  komt in die lijst geen enkele keer voor…  zodat de plastic fles dan ook niet als aparte categorie geteld wordt en anoniem verdwijnt en opgaat in de categorie ‘verpakkingsmateriaal’.(Dat geldt ook voor blikjes)
Ovam ontkent op die manier het bestaan van een plastiekprobleem, en werkt bewust de plastic soep in onze
rivieren en oceanen in de hand.De industrie die in de vorm van Fost Plusde Ovam-campagnes financieel ondersteunt(!) vaart er ondertussen wel bij…

take down
the paywall
steun ons nu!