De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ecuador.
© Fernando Sandoval/Asamblea Nacional

Opinie: Pandemieën en structurele ongelijkheid

vrijdag 28 mei 2021 09:14
Spread the love

De privatisering van de gezondheidszorg zorgt voor toename van sociale ongelijkheid

Juan Cuvi, directeur bij de gezondheidsorganisatie DONUM, ziet hoe de sociale ongelijkheid aan het toenemen is in Ecuador. De sociale determinanten van gezondheid: het is een concept dat het debat en de reflectie over gezondheid danig op zijn kop zette. Het is één van de belangrijkste evoluties in het denken over het recht op gezondheid. Waarom? Omdat dit thema het gezondheidsvraagstuk uit de puur medische en instrumentele sfeer haalde. Een degelijk gezondheidsbeleid moet vanuit verschillende hoeken antwoorden bieden. Dat houdt rekening met historische processen. Het is dus een gezondheidsbeleid dat niet vanuit de wachtkamer van het ziekenhuis wordt uitgestippeld.

De coronapandemie legde als nooit tevoren de enorme problemen van gezondheidsmodellen bloot. Deze problemen zijn gebaseerd op een louter commerciële, technologische en curatieve logica. In volle 21ste eeuw, werd er teruggegrepen naar oude praktijken zoals quarantaines, mondmaskers, en basishygiëne. En moeten we ons dan niet de vraag stellen of het hypergesofisticeerd biomedisch model van vandaag dan wel hét antwoord is op de gezondheidsvragen van de mens?

“De economie versloeg het recht op leven van de armsten”

Wat plaatsvond in de Ecuadoraanse kust- en grootstad Guayaquil tijdens de eerste maanden van de pandemie (maart-mei 2020), toonde de extreme fragiliteit van dat commercieel en consumentistisch gezondheidsmodel. Het tragisch overlijden van meer dan 10.000 personen gaat elke medische rationaliteit te boven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!