De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ontvleugeld

Ontvleugeld

woensdag 9 december 2020 14:42
Spread the love

Vlinders in de buik, het kan je leven verwoesten voor je het volledig beseft. In dit boek gaat de auteur op zoek naar de oorzaak van zijn mislukte huwelijk. Daar zijn natuurlijk heel wat valkuilen bij het schrijven van een dergelijke roman. Het kan een spiegel voor jezelf zijn, want een breuk brengt onvermijdelijk een identiteitscrisis te weeg. Het kan een afrekening met je ex zijn, indien die partner je onverwacht liet stikken. Het kan ook een verhaal zijn waarin de context er voor zorgt dat de klik voor een goede relatie uitblijft. In deze roman krijg je alle ingrediënten opgediend via het persoonlijke verhaal van de auteur. Hij waarschuwt op de flap dat alle gebeurtenissen en personen fictief zijn, niet dus. Een boek dat je doet nadenken is in deze Covid-tijden welkom.

Hoewel het thema van het boek- een mislukt huwelijk- intriest is, maken mooie beschrijvingen van  gelukkige momenten dat je vrolijk verder leest. Voeg daar een beetje Italiaans, een leuke restaurantsfeer en veel kleurrijke bijvoeglijke naamwoorden aan toe en je voelt aan dat dit verhaal bitterzoet is. Zeker niet vervelend, ook niet tijdens beschrijvende passages. De rol en de commentaar van het huis, waarin het verhaal zich afspeelt, is voor mij niet volledig duidelijk, maar hiermee wou de auteur wellicht een beetje afstand nemen van zichzelf en zocht hij een rustpunt voor zichzelf. Als lezer verplicht het mij een ander gezichtspunt in te nemen, wat soms het tempo van het verhaal er een beetje uithaalt. Soms zijn er ook herhalingen van feiten, die voor de lezer wellicht onnodig zijn. Maar dit zijn details:

Het huwelijk loopt spaak

Stef, een leraar Nederlands-Engels wordt verliefd op een meisje,waarvan de ouders beiden doof zijn. Ondanks de mogelijke erfelijke gevolgen kan niets hen afremmen en na twee jaar stappen Stef en Sara in het huwelijksbootje. Na een pracht van een huwelijksreis kan het normale leven van een jong echtpaar starten. De doordeweekse problemen- werk, een huis, familie en vrienden- duiken op. Onderbroken door de driftbuien van Sara. Stef denkt zwijgzaam hij het niet getroffen heeft: hij huwde een narciste met een borderline stoornis. Vrienden vallen weg, eenzaamheid lonkt. Drie kinderen vluchten geregeld weg naar hun schuiloord als er opnieuw een driftbui zit aan te komen. Wanneer Sara tot twee maal buitenshuis het geluk zoekt bij een andere man zou je denken dat Stef zijn geduld grenzen kent, maar nee hij blijft omwille van de kinderen lijdzaam de grillen van Sara ondergaan. Sara vertrekt, naar Willem, een Nederlandse internetdate. Haar geluk is kort: zij verneemt dat zij de dodelijke spierziekte ALS heeft. Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg is om Sara voor haar ontrouw te bestraffen, komt een brief van Sara aan Stef onthullen welk een vreselijk geheim ze altijd vol schaamte met zich meedroeg.

Een open einde

Het verhaal eindigt met die brief. Stef heeft ondertussen een nieuwe LAT-relatie, zijn kinderen hebben het gemaakt. Maar is alles nu opgelost ? Wat is de reden van ons bestaan ? Zijn de kinderen en kleinkinderen een voldoende zingeving? Is het mogelijk om je diepste geheimen met iemands anders te delen? Of vormt wantrouwen de basis van onze samenleving? De auteur stelt doorheen het boek veel existentiële vragen. Dikwijls is het antwoord: je kan iets leren uit je fouten, uit je verkeerde inschattingen, uit tegenslagen. Want iedereen wil toch gelukkig zijn ?

 

 Ontvleugeld is geschreven door Hervé Vandesompele, 301pp en uitgegeven bij Partizaan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!