De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

One Billion Rising tegen geweld op vrouwen

One Billion Rising tegen geweld op vrouwen

donderdag 14 februari 2013 20:33
Spread the love

Op 14 februari 2013 vonden er ter gelegenheid van ‘One Billion Rising’ wereldwijd evenementen plaats om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. In Vlaanderen werden acties gevoerd in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen, waar een hondertal dansers deelnamen aan een flashmob op de Suikerrui.

One Billion Rising – Verzet tegen vrouwenmishandeling

‘One Billion Rising’ is een initiatief van Eve Ensler, feministisch activiste en schrijfster van De Vagina Monologen (1996). Dit toneelstuk inspireerde haar in 1998 tot de oprichting van de organisatie V-Day, die strijdt tegen het geweld op vrouwen.  

Om het vijftienjarige bestaan van V-Day, op 14 februari 2013, te vieren heeft Eve Ensler de meest ambitieuze campagne tot nog toe geïnitieerd: One Billion Rising, 1 miljard mensen die wereldwijd opstaan, samenkomen, staken, dansen om een revolutie teweeg te brengen en te eisen dat het geweld op vrouwen en meisjes tot een einde komt. 

Flashmob in Antwerpen

Omdat het gemeentebestuur van Antwerpen de actie ‘te politiek getint’ vond en daarom geen toestemming gaf om samen te komen op de Grote Markt, moest de organisatie in laatste instantie uitwijken naar de Suikerrui. Het kabinet van de stad oordeelde dat het niet om een evenement zou gaan, maar om een manifestatie. Dit hield in dat, indien de bijeenkomst zich toch naar de Grote Markt zou verplaatsen, er GAS-boetes zouden uitgeschreven worden door de politie.

Uiteindelijk vonden toch een hondertal enthousiaste dansers hun weg naar de Suikerrui, waar de actie even na 11u startte met een kleine toespraak, gevolgd door een dans onder leiding van choreografe Nele Vandeneede van de Fontys Dansacademie te Tilburg.  

Ook Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns en leden van Occupy Antwerp trotseerden regen en koude om zich samen met de andere aanwezigen warm te dansen en aandacht te vragen voor de strijd tegen vrouwenmishandeling.  

take down
the paywall
steun ons nu!