De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ondraagelijke Onkunde

Ondraagelijke Onkunde

dinsdag 17 maart 2015 11:42
Spread the love

Lezersbrief ingezonden naar de Standaard en De Morgen naar aanleiding van de uitspraken van Minister De Block over het plaatstekort in de kinderpsychiatrie (niet gepubliceerd, maar daarom jammer genoeg niet minder actueel)

De uitlaten van de minister zijn niet alleen voor Peter Adriaenssens schokkend en grof, maar de ganse sector viel van zijn stoel. Kwetsend voor de vele radeloze ouders en kinderen die op de wachtlijst staan.
Natuurlijk zijn er nu al zinvolle outreaching en detectie projecten, maar nog te beperkt in omvang.
Ambulante therapie…bel maar naar bijvoorbeeld CGG de Pondt in Mechelen, het kinderteam… 1 jaar wachten.
Daarnaast is er inderdaad een groep die langdurige behandeling nodig heeft en op zéér weinig plaatsen terecht kan.
Dus dat men mij niet komt vertellen dat een herstructurering van de K-diensten een oplossing zal geven. Ik weet wel de plaatsen in de K-diensten zijn duur, en niet winstgevend voor een ziekenhuis, maar de groep van kinderen die langdurige behandeling nodig hebben is er wél degelijk.
In een bepaalde provincie alleen al zijn de laatste 2 maanden, 3 minderjarigen gecolloceerd en opgenomen in de volwassen psychiatrie. Hebben echter geen context om naar de media te stappen. Volwassenen in de K-dienst? Nooit van gehoord, tenzij kort 18-jarigen.
Maar ja, alle begeleidingsvormen moeten korter, ook in andere sectoren is dit het geval. Alleen de bureaucratie is groter geworden.

De uitlatingen van de minister getuigen van een ondraagelijke onkunde en vragen niet meer en minder om een motie van wantrouwen. Zo blijft dit dossier in de actualiteit. Als dit niet haalbaar is, zijn excuses op z’n minst op z’n plaats.

take down
the paywall
steun ons nu!