De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Olie voor de VS, open water voor de Russen
Oekraine, Venezuela, Olie, aardgas, betogingen -

Olie voor de VS, open water voor de Russen

vrijdag 28 februari 2014 02:38
Spread the love

Waarom het mis kan gaan in de Oekraïne en Venezuela.

Door de Oekraïne  lopen de pijpleidingen die olie leveren aan Europa en een van de belangrijkste reserves van aardolie is in het bezit van Venezuela! Trek je eigen conclusies, de USA is niet van plan om stilletjes toe te kijken terwijl Cuba en Rusland het zwarte goud onder hun neus vandaan halen. De conflicten in de Oekraïne en Venezuela hebben zich al omgevormd tot een internationaal incident! 
Terwijl de Russen bij het verliezen van de Oekraïne als vriend de toegang tot open water kwijtraken zijn de Verenigde Staten vast huiverig over het verliezen van een mogelijke bron van aardolie aan Cuba. 

 

Rusland bezit enorme energie reserves en andere waardevolle delfstoffen voorraden. Deze enorme voorraden hebben Rusland tot een van de grootste producenten en exporteurs ter wereld gemaakt. Rusland beschikt ook over de grootste gasreserve ter wereld (twee keer zoveel als Iran), over de op een na grootste steenkool reserves en neemt de achtste plaats in op het gebied van olie reserves.

Sinds oktober 2001 levert Rusland voor een periode van twintig jaar jaarlijks 4 miljard m³ aardgas aan Nederland. Ook levert het ongeveer 36% van de in België gebruikte aardolie. Voor de levering van dat gas en die olie is de Oekraïne essentieel, alle pijpleidingen lopen over het grondgebied van de Oekraïne. 
 

Bovendien hebben de Russen zelf alleen havens die het grootste deel van het jaar dichtgevroren zijn, en zijn dus voor import en export  van alle andere goederen afhankelijk van havens in bevriende landen. De havens in Estland, Letland, Litouwen en Polen zijn niet meer in handen van de Russen.

Dus zoeken ze havens in het zuiden. De havens aan de Zwarte Zee, al heel lang een wens en een bron van ergernis voor de Russen gaan bij het verliezen van de invloed op de Oekraïne ook verloren voor de Russische export. 

Venezuela is de aardolie leverancier voor het hele Caraïbische gebied. En er zit veel aardolie onder de grond in Venezuela. Op dit moment heeft het Venezolaanse Staats-Aardolie bedrijf een voorraad van 296.500 miljoen vaten, wat neerkomt op 18% van de mondiale reserves. 

Doordat alle macht in Venezuela in handen is van één persoon krijgt de regering steeds meer het gezicht van een totalitair regerime, met macht die voortkomt uit het gebruik van geweld, uit de loop van een geweer dus. Venezolaanse veiligheidstroepen hebben bij meerdere gelegenheden buitensporig en onwettig geweld tegen betogers gebruikt sinds 12 februari 2014, met inbegrip van het slaan van gedetineerden en schieten op massa’s ongewapende  mensen, aldus Human Rights Watch vandaag. 
 
De regering heeft de media gecensureerd, de uitzending van een TV-zender geblokkeerd en dreigt nu met geweld op te treden tegen berichtgevers met nieuws over het geweld. President Nicolás Maduro kondigde op 20 februari 2014 aan, dat hij de procedure zou beginnen om CNN uit de ether te halen in Venezuela, en de Bond van Persmedewerkers heeft op 21 februari meegedeeld dat de overheid de geloofsbrieven van de CNN-correspondent in Caracas heeft geannuleerd. Journalisten en mensenrechtenactivisten hebben gemeld te worden onderworpen aan daden van geweld en intimidatie door agenten of supporters van de overheid. 
 
” De Venezolaanse regering heeft openlijk de klassieke tactiek van een autoritair regime omarmt, het gevangen zetten van tegenstanders, het muilkorven van de media, het intimideren van het maatschappelijk middenveld “, zegt Jose Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch voor de Americas. 

Venezuela is het land met de grootste aardolie reserve van de westerse wereld. De Verenigde Staten kunnen niet lang toelaten dat een zogenaamd communistisch regime, maar in werkelijkheid Cuba, die grote bron van energie onder controle houdt. Er hoeft niet veel meer te gebeuren om de grote machthebber in dit deel van de wereld tot actie te dwingen. Dat de Russen en de Amerikanen weer lijnrecht tegenover elkaar zouden komen te staan, net als tijdens de Koude Oorlog speelt hier zeker een rol. Niemand wil dat, Putin niet, en Barack Obama ook niet. 

Maar met de toenemende spanning, zowel in de Oekraïne als in Venezuela, komen de problemen voor allebei nu wel erg dichtbij. 

Bronnen: www. Demotix.com, Wikimedia Commons, El Universal, GoneNative

take down
the paywall
steun ons nu!