De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oekraïne wil clusterbommen kopen in het Westen

vrijdag 10 maart 2023 04:28
Spread the love

Oekraïne probeert clusterbommen te kopen in het Westen, maar deze zijn verboden in 123 landen, echter niet in de VS, Rusland en Oekraïne. Hierdoor beweert Oekraïne dat het het recht heeft deze te kopen. In haar vorm van low-budget oorlogsvoering zijn clusterbommen essentiëel voor het vernietigen van tanks.

Vier weken geleden vroeg de minister van Oekraïne, Dmitri Koeleba, in Munchen, om clusterbommen te kopen in Europa. Enkele dagen terug probeerden ze dit te doen in de VS. Het ziet er niet naar uit dat ze deze gaan krijgen in Europa omdat de landen van de EU in 2008 een charter hebben getekend dat de productie, de stockage en het gebruik van clusterbommen heeft verboden. In de VS zijn het de democraten die gaan proberen om dit er toch doortekrijgen, maar ze verwachten enorm veel tegenwind.

De bedoeling van Oekraïne is dus om de kleinere eenheden van een clusterbom op een chinese drone te hangen om hiermee een tank van de Russen te vernietgen. Deze eenheid van granaat en drone kost zo’n 3500 euro en een tank kost natuurlijk enkele miljoenen euro. De rekening is snel gemaakt.

Het gaat hier dus niet over de originele bestemming van clustermunitie. Echter zien we dat Rusland wel clusterbommen gebruikt in Oekraïne dus heeft Oekraïne recht van verdediging, maar clustermunitie is zo’n dodelijk wapen dat het beter niet ingezet kan worden. Toch is het goedkoop voor Oekraïne om hiermee tanks van de Russen te vernietigen.

Dus het zal moeilijk worden om Oekraïne te overtuigen om conventiële wapens te gebruiken. Daarom zal Oekraïne verder blijven lobby’en voor zulke wapens in het Westen. In Brazilië kunnen ze deze ook nog altijd gaan kopen, President Zelenski heeft ondertussen al met President Lula gesproken, maar Lula krijgt in de tweede helft van april Lavrov opbezoek. Toch blijft de kans het groots in de VS, omdat daar enkele belangrijke Democraten zeer sterk achter de regering van President Zelenski staan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!