De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oekraïne speelt de troef van haar oude Afghanistan veteranen niet uit

Oekraïne speelt de troef van haar oude Afghanistan veteranen niet uit

maandag 24 juli 2023 23:08
Spread the love

Rusland vocht van 1979-89 een bloeige oorlog uit met Afghanistan om het regime van Nagibullah recht te houden omdat deze door de Mujahedien werden aangevallen met de steun van de VS. Blijkbaar zijn 25% van de veteranen Oekraïners in een leger van 620.000 soldaten waarvan er voortdurend 120.000 strijdvaardigwaren, Oost-Europa vertikte het echter om manschappen naar daar te sturen.

Dit zijn voornamelijk mannen van tussen de vijftig en zeventig. Het verhaal is dat deze na de val van de Sovjet-Unie hun pensioen en uitkering niet gekregen hebben, dus ze werden een precaire groep veteranen. Ze hadden ook de oorlog verloren.

In Oekraïne staat het vol met monumenten om deze veteranen te herdenken, toch worden deze niet in ere gehouden. Volgens de wetten van de oorlog zou dit wel moeten gebeuren. Sinds de oorlog is alles dat Rusland diende negatief, maar vergeet niet dat deze veteranen nu mee vechten tegen Rusland op het front.

Dit was een moeilijke oorlog omdat de Sovjet-Unie hier ook mee ten val kwam, toch maakt Oekraïne de fout dat mensen niet kiezen voor oorlog. Zo is mijn buur van gevorderde leeftijd die vocht in Afghanistan ook weer vertrokken naar het front. Dat zijn mensen die in Limbo zitten en een vernietiging van hun status en herkenningpunten zal zeker niet bij dragen tot een veiligere samenleving.

De bedoeling is om deze mensen actief op te sporen en ze de status te geven die ze verdienen als oorlogsverteranen. Het is onmogelijk om iedere soldaat te laat wegkwijnen omdat ze de oorlog verloren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!