‘Oeganda onder president Museveni’ van Arne Doornebal heeft een duidelijke relatie met Nederland, het boek is geschreven op basis van zowel Nederlandse als Oegandese vrijwilligers, zakenmensen en journalisten die verslag uitbrengen van de Oegandese realiteit.
Het boek kwam uit bij uitgeverij Elikser in december 2020, het is een uniek boek omdat er in de lage landen nog maar weinig non-fictie boeken over Oeganda zijn geschreven. Terwijl een land als België zijn buitenlandsbeleid georganiseerd heeft rond Centraal-Afrika. Is dit voor de Belgen, een nieuw en verfrissend boek omdat Oeganda een belangrijk land is voor de stabiliteit van Centraal-Afrika.
Het is Arne Doornebal’s eerste boek, hij is gespecialiseerd in Oeganda, woonde daar zeven jaar geleden nog zeven jaar als journalist, en met de aankomende verkiezingen is het een ideaal moment om een boek te lanceren. Hij schuimde de laatste zeven jaar heel de Nederlandse journalistieke scène af met zijn artikels en heeft enkele heel mooie prestaties neergezet als journalist.
Hij weet dus waarover hij spreekt, maar voor de Belgische lezers is het misschien te Nederlands georiënteerd, toch zal het de Belg niet gaan vervelen want er zit genoeg afwisseling in. De eerste vier hoofdstukken draaien rond de geschiedenis van Oeganda, daarna rond andere onderwerpen zoals: The Lords Resistance Army, homorechten, voluntarisme, de donordarling, een marathonloper in Oeganda, … , en ten laatste over hoe rapper Bobi Wine tijdens de presidentsverkiezingen van 14 januari het opneemt tegen Museveni.
Het is een origineel boek, het is voor iedereen de moeite, maar bv. de Nederlandse Mirjam Blaak is echt de rode draad door de eerste hoofdstukken. Daarmee niet minder interessant omdat zij ook een belangrijke functie had in het land onder Museveni en in de revolutie naar de machtsovername toe. Ondertussen is zij ambassadeur in Brussel.
Het boek is voornamelijk interessant gedurende de eerste vier hoofdstukken, daarna wordt het thematisch en dat ligt natuurlijk wat persoonlijker. Het is dus niet gemaakt voor kenners van Oeganda of specialisten in de thema’s die het boek aansnijdt. Toch brengt dit boek zeker bij tot een algemene introductie voor de mensen die van Midden-Afrika houden en voor de Belgen die voordien meer bezig waren met het gebied van de Grote Meren en de rest van Centraal-Afrika.
Het is echter niet technisch en ook niet verhalend, het zit er ergens tussen. Hij heeft ook geen uiterst wetenschappelijk boek geschreven omdat hij zich baseert op interviews van zowel oppositie als gezagsdragers, maar deze mensen kunnen eigenlijk alles zeggen. Hij heeft dus wel een zeer goed journalistiek boek geschreven voor de leek die onbevangen is over Oeganda. Het is zeker logisch voor een eerste boek van een journalist dat hij oud-materiaal gebruikt om in zijn boek te zetten, het moet natuurlijk ook op iets gebaseerd zijn.
Als eerste publicatie is dit een meesterwerk, ik denk dat we nog veel mooie dingen in de toekomst mogen verwachten van Arne Doornebal. Hij is iemand die al voldoende zijn pen heeft getraind dus laat ons hopen dat hij in Oeganda geraakt voor de verkiezingen, zoals zijn huidig plan is…
Paperback, 216 pages
Published December 2020 by Elikser B.V. Uitgeverij
ISBN139789463652902