De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

O Scramblão naar Afrika

O Scramblão naar Afrika

dinsdag 11 juni 2024 22:43
Spread the love

Ondertussen dat de laatste vestigingen van het Ottomaanse rijk worden opgeruimt en het neo-fascisme de democratie binnen sluipt in Europa is er regime change geweest in Brazilië. Naast de enkele parlementairen van Belgische komaf is er nu ook een ‘Bancada Africana’ in Brazilië.

De ‘Bancada Africana’ heeft theorerisch het land in handen. Het beslist over drienvijftig percent van de stemmen, maar kan daarmee de grondwet uit Cádiz niet wijzigen. Wat het wel kan is de investeringen naar het oude Ottomaanse rijk wisselen naar Afrika.

Het gevolg hiervan is dat de theoretische bancada projecten financiert met Afrika. Het begin is mobiliteit, São Paulo is nu verbonden met Afrika (Luanda, Addis, Dakkar,…). Dit is nog maar het verschil, het ziet er naar uit dat er ook plannen zijn rond onderwijs (Fundação Getulio Vargas).

Brazilië is een land in ‘Global South’ dat wereldwijd inversteert en investeringen krijgt, toch ligt Afrika gevoelig omdat dit een grote symbolische waarde heeft voor Itamaraty, de Braziliaanse buitenlandse zaken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!