De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nobelprijs voor de Vrede voor legalisatie cannabis

Nobelprijs voor de Vrede voor legalisatie cannabis

dinsdag 14 januari 2014 02:54
Spread the love

Het Drugs Peace Institute presenteert de kandidatuur van de Uruguyaanse president Jose Mujica Cordano voor de 2014 Nobelprijs voor de Vrede, en nodigt iedereen uit die hiertoe gekwalificeerd is om hem te nomineren.

Op 23 december ondertekende president Mujica het voorstel voor de legalisering van cannabis. Het doel achter deze legalisatie is om geleidelijk aan door een rechtvaardig en effectief drugs controlebeleid de mislukte oorlog tegen drugs te vervangen en ??het daarmee gepaard gaande geweld, de corruptie, de sociale ontwrichting en het gebrek aan respect van de mensenrechten waar de Uruguayaanse samenleving en in het bijzonder de jeugd, aan wordt blootgesteld, te verminderen.

Mujica’s afwijzing van de VN-prohibitie op geestverruimende stoffen is het symbool van een uitgestoken hand, van een nieuw tijdperk in een verdeelde wereld. Het is een belofte tot het ??overbruggen van de tegenstellingen tussen opstandige marihuana consumenten en een verbiedende samenleving.

Door legalisatie zal de productie en distributie in het legale circuit terecht komen, zullen de gebruikers van de plant zich volledig kunnen integreren in de maatschappij, en zal een beter begrip van het gebruik in de hedendaagse samenleving mogelijk worden. Buiten Uruguay zal de zoektocht naar alternatief drugsbeleid een nieuwe impuls krijgen, kunnen regeringen elders in de wereld het voorbeeld van Uruguay volgen en kan een wereldwijd proces van overbrugging van ideologische kloven veroorzaakt door de oorlog tegen drugs op gang komen.

In samenwerking met het collektief van Uruguyaanse kwekers PlantaTuPlanta, de Uruguayaanse cannabisgebruikersbond AECU, de Latijns–Amerikaanse Coalite van Cannabis Activisten CLAC, Encod in Europa, de VOC in Nederland en de Federación de Asociaciones Cannábicas van Spanje roept het Drugs Peace Institute de internationale marihuana gebruikersgemeenschap op om deze nominatoren in te schakelen en te motiveren.

Nominatie-en selectie procedure voor de Nobelprijs voor de Vrede kan je vinden op de site van het Drugs Peace Institute. Wees er echter snel bij, want de deadline verstrijkt op 31 januari. Voor ons land hebben Eva Brems, lid van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de partij Groen en deeltijds hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit Gent en Tom Decorte, professor criminologie aan de Universiteit van Gent, president Mujica alvast genomineerd voor de Nobelprijs.

take down
the paywall
steun ons nu!