De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nieuwe, verbazingwekkende resultaten bij onderzoek naar het gebruik van marihuana.

Nieuwe, verbazingwekkende resultaten bij onderzoek naar het gebruik van marihuana.

woensdag 24 augustus 2016 01:55
Spread the love
Tot voor kort werden gebruikers van tabak by onderzoeken naar de effecten van cannabis gebruik grotendeels weggelaten uit de pool van deelnemers. Maar onlangs hebben wetenschappers van het Center for BrainHealth aan de Universiteit van Texas in Dallas goede redenen gevonden om deze praktijk te verlaten. Ze hebben ontdekt dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen de hersenen van mensen die zowel tabak als marihuana gebruiken en de hersenen van degenen die alleen cannabis gebruiken.

In een studie die in het tijdschrift Behavioural Brain Research online verschijnt, rapporteren wetenschappers een associatie, een relatie dus, tussen een lager volume van de hippocampus en het gebruik van marihuana. De hippocampus is kleiner.

Hoewel de omvang van de hippocampus, een hersengebied verbonden met het geheugen en kennis, aanzienlijk kleiner is, zowel bij de marihuana groep als bij de gebruikers van marihuana en tabak, vergeleken met de niet gebruikende controlegroep en personen die alleen tabak gebruiken, de relatie met de werking van het geheugen is uniek.

Een kleinere hippocampus maar wel een beter geheugen.

De omvang van de hippocampus bij de niet-gebruikers laat een directe relatie zien met de werking van het geheugen; hoe kleiner de hippocampus, hoe slechter de werking van het geheugen.

Mensen die marihuana en tabak gebruiken vertonen een omgekeerd verband, dat wil zeggen, hoe kleiner de hippocampus, des te beter is de werking van het geheugen.
Bovendien lijkt het aantal nicotine sigaretten per dag in de groep die marihuana en nicotine gebruikt gerelateerd aan de intensiteit van het krimpen van de hippocampus.

Hoe hoger het aantal gerookte sigaretten per dag, hoe kleiner het volume van de hippocampus, maar hoe groter de prestaties van het geheugen.

Er werden geen significante associaties gevonden tussen de omvang van de hippocampus en de efficiëntie van het geheugen bij personen die alleen tabak of alleen cannabis gebruiken.

“Ongeveer 70% van de personen die marihuana gebruiken, gebruiken ook tabak,” beschreef Francesca Filbey, Ph.D., primaire onderzoekster en Directeur van Cognitive Neuroscience of Addicting Habits bij het Center for BrainHealth.

Waarom is het nooit eerder ontdekt?

“Onze bevindingen illustreren waarom de effecten van cannabis op de hersenen niet algemeen zijn voor het merendeel van de cannabis gebruikende populatie. Veel studies presenteren niet het gebruik van tabak. Deze studie is een van de eerste die de afzonderlijke resultaten van elke verbinding, tabak en cannabis, op de hersenen en hun gecombineerde effecten uit elkaar haalt.”

De onderzoek studiegroep van Dr. Filbey gebruikt magnetic resonance imaging (MRI) om de hippocampus te analyseren; een gebied van de hersenen waarvan bekend is dat het werkelijk gemodificeerde vormen en afmetingen vertoond in associatie met chronisch cannabisgebruik.

De methodologie van het onderzoek.

De deelnemers aan het onderzoek schreven de geschiedenis van hun gebruik van tabak en cannabis op, en die geschiedenis werd geanalyseerd. Ze ondergingen neuropsychologische tests drie dagen voorafgaand aan een MRI-scan van het hoofd.

Het team vergeleek 4 groepen: niet-gebruikers (mensen die geen cannabis of tabak hadden gebruikt in de afgelopen 3 maanden), aanhoudende marihuana gebruikers (mensen die minimaal 4 keer per week marihuana gebruiken), regelmatige nicotine gebruikers (10 of meer keer per dag ) en aanhoudende marihuana plus reguliere nicotine gebruikers (minstens 4 keer cannabis gebruik wekelijks en 10 of meer nicotine gebruik per dag).

“We hebben altijd begrepen dat elke stof gerelateerd is aan effecten op de hersenen en opperden de hypothese dat de interactie niet alleen lineair zou kunnen zijn. Onze bevindingen bevestigen dat de interactie tussen cannabis en nicotine ongetwijfeld veel complexer is als gevolg van de verschillende mechanismen die meespelen”, aldus Filbey.

“Toekomstige studies moeten deze effecten van de verschillende verbindingen duidelijker onderzoeken.”

Ze vervolgde: “Het gecombineerde gebruik van marihuana en tabak is zeer gangbaar. Bijvoorbeeld, een ‘blunt’ bestaat uit marihuana, gewikkeld in tabaksbladeren. Een ‘spliff’ is een joint gerold met tabak. We moeten echt onderzoeken hoe het geïntegreerd gebruik de hersenen verandert om de resultaten op de werking van het geheugen en op gewoonten echt te begrijpen. ”

Bedankt dat u de tijd neemt om dit artikel te lezen.
Als u deze informatie nuttig vond, deel die dan met familie en vrienden.
Uw steun in ons streven naar het gratis delen van informatie zou zeer gewaardeerd worden.

Bronvermelding: Dit artikel werd vertaald en gedeeltelijk geredigeerd door Marinus Kruissen, Gone Native Translations, onder een Creative Commons license van Deprogram Yourself

– Zie meer op:  http://www.deprogramyourself.org/2016/07/study-finds-what-nicotine-does-to.html

take down
the paywall
steun ons nu!