De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sarah Wagenknecht. Foto: Heike Huslage-Koch/CC BY-SA 4:0

Nieuwe Duitse scheurlijst BSW haalt EP-kiesdrempel

‘Bündnis Sahra Wagenknecht’ (BSW), een groep federale parlementsleden die zich afscheurde van Die Linke kwam bij de Europarlementsverkiezingen uit boven de Duitse kiesdrempel van 5 procent uit en kan zes verkozenen naar Straatsburg en Brussel sturen. BSW wordt daarmee even groot als de Beierse conservatieve partij CSU en heeft zelfs een zetel meer dan de nationale liberale FDP.

dinsdag 11 juni 2024 09:25
Spread the love

 

Bündnis Sahra Wagenknecht is in tegenstelling tot de Duitse traditie gebouwd rond één charismatische politica. Sahra Wagenknecht (°1969) was zelf ooit Europarlementariër (2004-2009), nu lid van de Bondsdag (de Duitse federale Kamer van Volksvertegenwoordigers).

Zij stapte in 2023 met een tiental collega’s uit de fractie van de socialistische partij Die Linke, waar ze oorspronkelijk carrière had gemaakt.

Ze richtte in januari 2024 een eigen politieke partij op die haar naam draagt. Door deze ‘uitstap’ verloor de partij Die Linke haar status als fractie en werd ze gedegradeerd tot politieke groep in het nationale parlement Bondsdag in Berlijn, met veel minder faciliteiten.

BSW wordt omschreven als ‘linksconservatief’, links op economisch vlak maar met maatschappelijk sterk conservatieve standpunten. Of de voorspelling is uitgekomen dat BSW met haar migratiestandpunten kiezers heeft weten af te snoepen van het uiterst rechtse AFD (dat 15 Europese zetels haalt) zal uit kiezersonderzoek moeten blijken.

Volgens de Duitse publieke omroep ARD steunt 86 procent van de huidige BSW-aanhang het idee van meer sociaal beleid en minder immigratie. Duidelijk is wel dat BSW zo een politiek gat heeft weten op te vullen.

Zetelverdeling Duitse verkozenen in het Europese Parlement

Deze Eurokritische partij wil de EU-regels desnoods negeren ten gunste van eigen Duitse regels. Haar conservatieve stellingname uit zich dus vooral bij immigratie: BSW wil immers dat asielzoekers hun procedure aan de EU-buitengrenzen of zelfs buiten de EU doorlopen.

Met haar zes verkozenen in het Europees Parlement wil BSW naar alle waarschijnlijkheid toetreden tot de fractie van The Left in het Europees Parlement, dezelfde politieke groep waar ook de drie verkozenen van Die Linke hun thuisbasis krijgen, net als de Belgische PVDA/PTB (die in het Europees Parlement stijgt van een naar twee zetels.

Of dat inderdaad zo zal gebeuren valt echter nog af te wachten.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!