De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nieuw rapport laat zien hoe een handjevol Miljardenfamilies de Amerikaanse economie manipuleren

Nieuw rapport laat zien hoe een handjevol Miljardenfamilies de Amerikaanse economie manipuleren

donderdag 1 november 2018 13:14
Spread the love

het Institute for Policy Studies (IPS) publiceerde afgelopen dinsdag een nieuw rapport getiteld “Billionaire Bonanza 2018: The Role of Dynastic Wealth” (pdf) . De cijfers in dit rapport schetsen een onthutsend beeld van een economie die is ontworpen om een ??handvol personen en familiedynastieën te verrijken, terwijl de rest van de Amerikaanse bevolking met stagnerende of dalende lonen, schamele of zelfs negatieve rijkdom en stijgende economische onzekerheid wordt achtergelaten.

Hier zijn slechts een paar ontstellende feiten die bijna alles vertellen wat je moet weten over de vraag waar de Amerikaanse economie de afgelopen decennia voor -en tegen- heeft gewerkt:

  • Drie mensen, Amazon CEO Jeff Bezos, Microsoft-oprichter Bill Gates en financier Warren Buffett bezitten samen meer rijkdom dan de armste helft van de VS.

  • Terwijl de gemiddelde rijkdom van Amerikaanse huishoudens sinds 1982 is afgenomen, hebben de families Walton (Wallmart), Koch en Mars hun vermogen met 6000 procent zien groeien;

  • Een full-time Amazon-medewerker die $15 per uur verdient, zou 2,5 miljoen jaar moeten werken om 78,5 miljard dollar te verdienen, het bedrag waarmee Bezos’s zijn fortuin, het afgelopen jaar alleen al, heeft uitgebreid.

“De extreme ongelijkheid van de rijkdommen is misschien groter dan ooit in de Amerikaanse geschiedenis,”

zei Josh Hoxie, een co-auteur van het rapport.

“Dit is grotendeels het gevolg van snelgroeiende vermogensdynastieën en een vervalste economie die de ultrarijken in staat stelt hun rijkdom te laten groeien tot nooit geziene hoogtepunten.”

Volgens IPS bezitten deze drie ‘vermogensdynastieën’ gezamenlijk $ 348,7 miljard – meer dan vier miljoen keer de gemiddelde rijkdom van Amerikaanse families.

Terwijl miljoenen Amerikaanse arbeiders en huishoudens zich in een toenemende precaire economische positie bevinden – niet in staat om bijvoorbeeld een noodbetaling van $ 400 te verrichten – hebben deze dynastieke families hun toch al enorme rijkdom in de afgelopen drie decennia met duizenden procentpunten zien groeien, hetgeen heeft bijgedragen aan de groeiende kloof tussen de ultrarijken en de rest.
 Dit geeft een paar miljardairs een onevenredige macht om het overheidsbeleid vorm te geven.

“Deze families hebben hun rijkdom en macht gebruikt om te lobbyen en de regels te verscherpen om hun rijkdom en macht uit te breiden,”

verklaarde Chuck Collins, IPS senior geleerde en co-auteur van het nieuwe rapport.

Dit is een samenvatting van een artikel in Common Dreams van 30-10-2018

take down
the paywall
steun ons nu!