De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Neem eerst tijd voor zelfreflectie !!!

Neem eerst tijd voor zelfreflectie !!!

zaterdag 29 juli 2017 16:06
Spread the love

Een ding dat het zeker is dat het wereld bekeken kan worden met verschillende brillen, invalshoek of paradigma. Dit paradigma is onder ander bepaald door je culturele achtergrond.

Wat me opvalt, is dat wat je het eurocentrisme kan noemen door een groot deel van de Europeanen wordt gehanteerd. Hierbij gaan de meeste Europeanen vanuit dat de manier waarop zij de wereld zien, het beste en het enige waar is; bewust of onbewust. Het probleem hiermee is dat men beginnen te denken dat een beschaafd mens is diegene die het meest op een Europeaan lijkt. Iedereen die niet daarop lijkt is primitief of inferieur. Maar via deze weg wil ik iedereen vragen om eventjes tijd te nemen voor zelfreflectie. Is de manier waarop Europa de wereld zie de beste manier? Is de manier waarop Europa omgaat met mensen wel de juiste manier?

Een van de citaten die me doet denken aan hoe Europa en Amerika omgaan met de zogenaamde vrede en democratie brengen is: ‘solitudinem faciunt, pacem appelant’. Wat vertaald kan worden als ‘ zij brengen de verwoesting en noemen dat vrede’. Dat in mijn ogen hoe Europa en Amerika vrede en democratie in de wereld brengen. Zij denken dat door veel wapen te leveren of invallen in sommige gevallen dat het vrede zal brengen. Dat vrede door een kogel komt. In en oorlog verliest iedereen behalve diegene die de wapen verkoopt.

Toen Frankrijk in Mali inviel, zei president Holland dat hij kwam om de belangen van Frankrijk te beschermen. Toen Macron kwam zei dat hij kwam om niet alleen Mali te ontwikkelen maar de hele Sahara regio. Is Europa zo barmhartig of beschermt hij zijn economische belangen? 

Toen ik in Nederland kwam als een minderjarige asielzoeker kwam ik op een school terecht waar ik de Nederlandse taal kon leren. Ik heb mijn best gedaan om zo snel mogelijk me te integreren in de maatschappij door veel in contact te komen met Nederlanders via voetbal, theater of kerk. Ik dacht dat als ik goed Nederlandse sprak, makkelijker geaccepteerd kon worden. Nu vijftien jaar later ben ik op de conclusie gekomen dat als zwarte man in een Europees maatschappij niet wordt geaccepteerd maar getolereerd.

De meeste Europeanen gaan niet in contact met anderen culturen. Het is eerder ‘ga terug naar je eigen land dan kom ik bij jouw zonen’. Men zien anderen cultuur niet als verrijking maar als bedreiging. Een bedreiging voor hun identiteit.

Als je kijkt naar een land als Nederland. Hij staat bekend als open en vrije. Maar het is ook een land waar iemand die zegt ‘minder, minder, minder’ en ‘je kunt niet integreren met behoud van je eigen cultuur’, meer dan tien zetters heeft. Het is ook een land die graag alle Afrikaans vluchteling zou willen terug sturen en vooral geen enkel meer binnen laten. Noem dan alsjeblieft jezelf niet vrije, open of christenen!!!

Neem tijd en denk over je beschaving voordat je anderen primitief of inferieur noemt. Misschien is Europa nog primitief en heeft nog veel te leren?

take down
the paywall
steun ons nu!