De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Narendra Modi speelt dubbel spel rond de oorlog in Oekraïne

Narendra Modi speelt dubbel spel rond de oorlog in Oekraïne

donderdag 22 december 2022 00:57
Spread the love

Narendra Modi is minister-president van India sinds 2014. Hij haalde miljoenen mensen uit de armoede echter speelt hij dubbelspel in de huidige geopolitieke context. Hij is op zoek naar bondgenoten, maar het is duidelijk voor elk conflict zijn belangen anders liggen. Over een buitenlandse politiek met twee maten en tweegewichten gesproken.

Enerzijds is Modi uit op Amerikaanse steun in het Indo-Pacific Economic Framework, daarin krijgt hij steun in de strijd tegen China. Tussen China en India zijn er altijd uitwisselingen geweest, maar daar won China meestal bij. Dit framework werd op 23 mei 2022 ingevoerd en is een bondgenootschap tussen 14-landen. De Chinese minister van buitenlandse zaken ergerde zich aan dit framework omdat het China ontkoppeld van de Indo-Pacific Region. Dit is de eerste fase in de strijd tussen China en de VS.

Anderzijds, blijft Modi een koele minaar van dictator Putin in Rusland. Omdat India het grootste leger heeft van deze wereld, ongeveer 450 duizend militairen. Het militair materiaal van India komt voornamelijk uit Rusland: zowel vliegtuigen, tanks als wapens. Tijdens het Shangai Economic Forum in Samarkand eerder dit jaar formuleerde Modi lichte kritiek op Putin. Zonder echte resultaten.

De Franse president Macron was een week geleden in India om Franse wapens te verkopen en op die manier steun te vinden voor de oorlog tegen Rusland. India zit in een duister spel met Pakistan en er was deze week nog een grensconflict met China in het noord-Oosten.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!