De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Na de anti-keuze stemming in de Senaat sluiten Argentijnen zich aan bij de beweging om de katholieke kerk te verlaten

Na de anti-keuze stemming in de Senaat sluiten Argentijnen zich aan bij de beweging om de katholieke kerk te verlaten

zaterdag 25 augustus 2018 01:24
Spread the love
23-08-2018 Pressenza London

“Het verkrijgen van stemrecht voor vrouwen, de Echtscheidingswet, de Wet op de Gelijkheid van het huwelijk, de Wet op de Geslachtsidentiteit, de Wet op de Menselijke Geassisteerde Bevruchting, de wet op de Integrale Seksuele Opvoeding, de Wet op de Waardige Dood werden allemaal uitgevoerd ter bestrijding van de priesterlijke macht, die streeft naar volledige heerschappij over onze geest en lichamen.”

door Julia Conley, staff schrijver voor Common Dreams, vertaald door Gone Native Translations

foto:Wikimedia Commons

Honderden Argentijnen stonden dit weekend in lange rijen in Buenos Aires en andere steden in Argentinië om zich aan te sluiten bij een “Collective Apostasy” -beweging, afziend van hun Rooms Katholieke geloof een week na een anti-vrije keuzestemming van de Senaat die duizenden Argentijnen in protest de straat op stuurde.

De ondertekende formulieren zullen volgens Associated Press worden gepresenteerd aan de Bisschoppenconferentie in het Vaticaan. Organisatoren deelden de krant La Nacion dat de deelneming aan de gebeurtenis alle verwachtingen overtrof.

De beweging “Apostasia Colectiva”, begonnen door de Argentijnse Coalitie voor een Seculiere Staat, is gericht op het verzwakken van de greep van een kerk waarvan tweederde van het Argentijnse volk lid is. De enorme opkomst bij de gebeurtenissen van zaterdag werd niet alleen veroorzaakt door de beslissing van de Senaat om een verbod op abortussen te handhaven voor vrouwen tot 14 weken in een zwangerschap, maar ook doorde macht van de Kerk over de natie en de veelvuldige gevechten die Argentijnen door de jaren heen hebben bevochten tegen de Kerk.

“Het verkrijgen van een stem voor vrouwen, de Echtscheidingswet, de Wet op de Gelijkheid van het huwelijk, de Wet op de Geslachtsidentiteit, deWet op de Menselijke Geassisteerde Bevruchting, de wet op de Integrale Seksuele Opvoeding, de Wet op een Waardige Dood werden allemaal uitgevoerd ter bestrijding van de priesterlijke macht, die streeft naar volledige heerschappij over onze geest en lichamen.

De katholieke kerk lobbyde agressief tegen de gelegaliseerde abortuswet. Elk jaar vinden ongeveer 500.000 illegale en onveilige abortussen plaats in het land en sinds de stemming in de Senaat over abortusrechten is ten minste een vrouw gestorven aan een poging om een abortus op zichzelf uit te voeren.

“Het discours van de kerk om de mensen te overtuigen de wet niet te accepteren was zo schandalig dat ik de top vanmijn vijandigheid tegenover de katholieke kerk bereikte”, vertelde Nora Cortinas, een mensenrechtenadvocaat, de AP.

Op sociale media gaven sommigen aan dat de talrijke gevallen van seksueel misbruik in de kerk, zoals die vorige week in Philadelphia werd bekendgemaakt, ook tot uiting kwamen in de groei van de Apostasia Colectiva-beweging.

take down
the paywall
steun ons nu!