De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Modi wil nu ook het tweede deel van Artikel 1 van de grondwet wijzigen

Modi wil nu ook het tweede deel van Artikel 1 van de grondwet wijzigen

donderdag 5 oktober 2023 23:28
Spread the love

Na de wijziging van artikel 1: ‘India or Bharat, een vereniging van naties’ naar ‘Bharat, één natie’ lijkt het duidelijk dat Modi de grondwet in India zal blijven wijzigen en één partij systeem zal invoeren. Waarbij één natie de overhand neemt. Van de 1,4 miljard Indiërs zijn er achthonderd miljoen Hindu’s en dit is het streefdoel van Modi, om daar één natie van te maken omdat mensen uit minderheden vrij zijn zich te bekeren tot het Hinduisme.

In juni ’24 staan de BJP van Modi en de coalitie India tegenover elkaar. Het ziet er naar uit dat de inzet van de verkiezingen het parlementair systeem van Westminster zal zijn. Vroeger werd er tot ’67 een verkiezingenschot gegeven; het federale, parlementaire, statale, de gemeentelijke en de dorpse verkiezingen samen. Dit wil Modi nu opnieuw invoeren om niet voordurend in verkiezingen te zitten. Met de leuze ‘One Nation, One Election’ wil hij naar de verkiezingen.

De critici zeggen dat dit gaat leiden tot een versteviging van het machtbastion van Modi en dat er eens één natie zou kunnen komen. Een hindunatie dat is het doel van Modi, dat stond al bij zijn verkiezing in 2014 in de stijgers. We zien nu duidelijk dat hij alles aan het uitvoeren is dat in zijn verkiezingsverklaring staat. Hij heeft nu al twee dingen aangepast in artikel één van de grondwet.

Volgens BJP leider Birinder Singh uit Harayana zouden het eens heel spannende verkiezingen kunnen worden. De inzet is nog nooit zo groot geweest en de India Coalitie (vereniging van naties) haalt goede resultaten. Zelf Singh denkt er aan om over te stappen naar de India Coalitie omdat hij zegt dat hij op zijn plaats is geraakt door Rajiv Gandhi, vader van Rahul Gandhi. Rahul zou de leider kunnen worden van India Coalitie. Hij zegt dat de rechtzaak tegen hem voor laster van Modi, hem electoraal een gigantische boost heeft gegeven. Nu komt er ook een Bharat Jodo Jatra af, dat is een trektoch voor de eenheid van India. Het is al de tweede maal dat ze dit organiseren. Toch zal het heel moelijk worden tegen Modi.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!