In oktober 2019 kwam ‘het verdriet van de Rif’, het laatste boek van Sietske De Boer, uit bij de Nederlandse uitgeverij Jurgen Maas in Amsterdam. Het overloopt de twintigste eeuw in de Rif, het noorden van Marokko. Het is heel goed gestructureerd en geeft blijk van een voldragen kijk op de gebeurtenissen in de Rif, maar natuurlijk ook het bredere verhaal rond de evolutie van de gekoloniseerde regio’s tot de natiestaat Marokko.
Sietske De Boer is arabist en journalist, zij was correspondente, eerst in Rabat en dan in Al-Hoceima (respectievelijk hoofdstad van Marokko en belangrijkste stad in de Rif) van 2000 tot 2012. Voor haar was Mohammed de zesde (2000-…) een nieuwe wind in Marokko na de heerschappij van zijn vader Hassan de tweede. Daardoor vertrok zij naar Rabat en later naar Al-Hoceima, waar ze ook wandelingen verzorgt. Ze schreef eerder verschillende boeken over Marokko.
Uitgeverij Jurgen Maas is de zusteruitgeverij van het Belgische EPO in Nederland. Deze uitgeverij geeft veel journalistieke non-fictie uit over de MENA (het Midden-Oosten en Noord-Afrika). Jurgen Maas is een politicoloog en een journalist die werkte als radiomaker, presentator en tegenwoordig is hij de bedenker van het tijdschrift ZemZem.
Het lijkt een beetje alsof het haar Magnum Opus is over de Rif en Marokko, omdat haar vorig werk vervat zit in dit boek. Niet iedereen weet dat ruim 70% van de Marokkanen in België en Nederland Riffijnen zijn uit het noorden van Marokko. Toch wordt het boek vanuit Nederlandse optiek bekeken, maar dit is eigenlijk een kanttekening.
Het boek begint met het afschaffen van de piraterij in de Rif en gaat dan in de eerste vijf hoofdstukken over de recente geschiedenis van de protesten van ‘de Arabische Lente’ in Marokko (de twintig februari beweging) en de latere opstand in de rif door de dood van de visverkoper Mohsin Fikri in 2016 met uitlopers in de processen tegen de leiders (de bekendste Zefzafi) van de opstand in 2018.
Daarna neemt het boek weer een vlucht naar het begin van de 20ste eeuw met de guerrilla tussen Abdelkrim en de Spanjaarden en later de Fransen tot de onafhankelijkheidsstrijd in Marokko en de bloedige heerschappij van Hassan de tweede om te eindigen met het eerste decennium van diens zoon Mohammed de zesde.
Het boek leest als een sneltrein en het is zeer aangenaam geschreven en gestructureerd. Het is bijna een militaire geschiedenis, maar het is zo doordacht en met kennis van zaken gebracht dat dit boek een pareltje is. Met de titel: ‘het verdriet van de Rif’, zet ze de juiste toon. Het is gewoon onhebbelijk wat de Europese koloniale machten hebben uitgestoken in Marokko en welke duistere machten de natiestaat Marokko nodig heeft gehad om stabiliteit te brengen.
Ondertussen is de Koning van Marokko met een Berberse vrouw getrouwd en is er vrijheid van cultuur en taal voor de Rif. Natuurlijk begint nu het verhaal van de Westerse Sahara weer in de actualiteit te komen en zitten Zefzafi en co nog steeds in de gevangenis. Er zal dus nooit vrede komen in Marokko totdat deze zaken opgelost zijn. Het lijkt dus nog alleen maar te herbeginnen.
Sietske de Boer | Het verdriet van de Rif. Kroniek van een langverwachte opstand | 224 pag. | € 20,95 | ISBN 978 94 91921 55 1 | NUR 680 | Uitgeverij Jurgen Maas