De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Met deze regering wordt de wereldburger mercantiel

Met deze regering wordt de wereldburger mercantiel

donderdag 1 oktober 2020 00:27
Spread the love

Met deze regering kunnen we kuifje vergeten, we zullen iets moeten gaan verkopen in het buitenland. Vroeger kon je als wereldburger de wereld rondreizen, maar met de opkomst van derde industriele revolutie is alles gedigitaliseerd en gedemocratiseerd. Nu wordt de wereldburger een handelaar, maar staat sinds De Croo ook niet de poort open voor extreem-rechts binnen ontwikkelingssamenwerking.

Vroeger kon je reizen als je herborist, journalist, fotograaf, architect, soldaat, agronoom, trotskyist, landmeter of geoloog was. Dit kon met de privé zijn of met de overheid of als onafhankelijke. De overheid heeft ondertussen haar technische en humanitaire coöperatie afgebouwd en in het buitenland kregen ze ‘ownership’ aan de hand van goedkope en conditionele leningen van de Brettonwoodsinstellingen of microfinanciering.

Maar België dat haar industriele park zag verdwijnen en een voornamelijke tertaire economie werd, moet nu weer gaan verkopen. Het geld begint op te geraken en we hebben nog een staatsschuld die misschien gaat beginnen wegen in de huidige internationale setting.

Er moet dus geld in het laadje komen, maar de golf van privatiseringen zorgde ervoor dat het Belgische kapitaal naar het buitenland is gevloeid, natuurlijk creëren de multinationals nog werkgelegenheid, maar ‘de witte man’ blijft achter denk aan Bolsonaro, Trump, Orban, …

Onze internationale situatie werd zo mooi inbeeld gebracht door de rancuneuze schrijver William Easterly die op een BBC debat zei : ‘de witte man wordt evolutionair onderdruk gezet’ en de TV- reporter die zijn roots heeft in Zuid-oost Azië zei al lachend en niets vermoedend: ‘dus door mensen zoals ik?’ De theorie was geboren, hij had deze vervat in « The tyranny of experts », niet het avondland, maar het blanke ras zou ten ondergaan aan migratie. Onze civilizatie zou te neer gaan, en dit bleek allemaal nog onder de ministerpost ontwikkelingssamenwerking te vallen, zoals alles waar geld voor nodig was onder De NV-A.

Natuurlijk wordt hier gretig uit geciteerd door de NV-A en het Vlaams Belang. Klaas Slootmans van het VB, openende hiermee zijn parlementaire zitting in het Vlaams Parlement na de verkiezingen. En nu moet die man uit Maleisië van de BBC naar zijn land terug om het op te bouwen, dus we gingen iets verkopen in het buitenland volgens? (auteur lacht met extreem-rechts)

Het blijft wel gissen, maar er is een zeer interessant beleid geweest op Ontwikkelingssamenwerking door de jaren heen. Ondernemers voor ontwikkelingssamenwerking dat zat goed bij de liberalen. Bij de CD&V willen ze niet horen over handel met ontwikkelinglanden. Terwijl internationale solidariteit lang heeft bestaan, maar toen verkocht de PS nog wapens aan de linkse guerilla wereldwijd. Bij de PVDA, dat is tegenwoordig de vernieuwde NGO VIVA Salud, en daar werd aan de hand van het Cubaanse model gewerkt, maar mijn ervaringen in Angola leerden dat als de Cubaanse hulp stopt, links al een deuk krijgt omdat het zo structureel is en de target-population niet altijd klaar is omdat werk over te nemen. En nu zien we ook dat het VB een theorie ontwikkelt over ontwikkelingsamenwerking met Easterly. Groen die zijn nog niet aan de macht of hun erfenis in Afrika wordt al bovengehaald: ‘ecologische kolonisatie in Afrika’, even vergeten van wie dat boek is, laat ons het gewoon een kritiek op de SDG’s noemen, …

Deze regering is een mooi T-shirt van de ‘united colours of Benneton’ dat veel vieze internationale transacties zal goed maken. De Belgische cultuur staat op de uitverkopen, we gaan ons weer eens moeten verkopen in het buitenland, en we zullen moeten ondernemen in het buitenland. We gaan mogen krabben door al onze investeringen. Alles zal weer mercantiel worden, we gaan het land van de wereldburgers worden, de Belg als handelaar en we doen het samen… ik keer terug naar de bijbelse landbouw!

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!