De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: US State Dpt.

Max Blumenthal: “Tony Blinken verdient het meeste aan de oorlog in Oekraïne”

vrijdag 29 september 2023 03:39
Spread the love

“Oekraïne liet zich op sleeptouw nemen door illusies uit Washington.”

In een gesprek met Russell Brand wees de hoofdredacteur van The Grayzone, Max Blumenthal, erop dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken “veel geld verdient aan deze oorlog” via zijn bedrijf WestExec. Blumenthal zei dat Oekraïne zich heeft laten meeslepen door de “fantasieën uit Washington dat ze op de een of andere manier zouden kunnen winnen”.

14.09.2023
Bron: Max Blumenthal: “Tony Blinken verdient am meisten am Ukraine-Krieg”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken verbleef vorige week “ongewoon lang” in Kiev, zei Blumenthal in een interview met de Britse presentator Russell Brand. “Waarschijnlijk wil hij nu vredesonderhandelingen bespreken na de kolossale mislukking van het Oekraïense tegenoffensief, waarin de VS een sleutelrol speelden.”
Volgens Blumenthaal heeft Oekraïne “geen beduidende terreinwinst geboekt”. “Ze wilden de landbrug tussen Rusland en de Krim afsnijden, wat niet meer zal gebeuren”, zei Blumenthal. “Binnenkort zal het gaan regenen in de oostelijke vlakten van de Donbass en zullen tankbewegingen onmogelijk worden.”

“Ze faalden rampzalig, dus waarom niet onderhandelen?” vroeg Blumenthal. “Ten eerste: waarom zou Rusland op dit punt nog willen onderhandelen wetende dat het Westen hen meermaals een mes in de rug heeft gestoken… en de onderhandelingen bij elke gelegenheid heeft gesaboteerd, wat in de eerste plaats tot deze proxy-oorlog heeft geleid?” Al in april 2022 saboteerden de VS de onderhandelingen tussen Zelensky en het Kremlin en zeiden ze tegen Oekraïne dat ze moesten blijven vechten. Eerder hadden ze al de Minsk-akkoorden gesaboteerd. Dus waarom zou Rusland het Westen nog steeds vertrouwen?”

“Waarom onderhandelen als Rusland nu daadwerkelijk terreinwinst zou kunnen boeken?” vroeg Blumenthal, “gezien de rampzalige toestand van het Oekraïense leger en de honderdduizenden slachtoffers die zij hebben geleden? Blijkbaar hebben ze niet veel meer te bieden.”

Blumenthal wees erop dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken “een aanzienlijk voordeel haalt uit het voortzetten van deze oorlog.” Blinken richtte een bedrijf op genaamd WestExec Advisors dat “bemiddelt in contracten tussen de defensie-industrie en Big Tech enerzijds en het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken anderzijds. Hij en zijn toenmalige collega’s in de regering-Obama hebben dit bedrijf opgericht om van hun connecties met de belangrijkste begunstigden van de proxy-oorlog in Oekraïne te kunnen profiteren: Raytheon, Lockheed Martin, Palantir – al de zogenaamde Washington-bandieten, zoals wij ze noemen.”

Tot de voormalige partners van WestExec behoren onder meer het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst Avril Haines, de voormalige perssecretaris van Biden Jen Psaki en adjunct-directeur van de CIA David Cohen, zo meldde The Intercept in 2021. (VS-minister van oorlog Lloyd Austin is ook partner van WestExec; nvdvertaler).

“Als Tony Blinken de regering verlaat, zou hij veel geld kunnen verdienen aan deze oorlog zolang die voortduurt”, aldus Blumenthal. “Het zou dus een eindeloze oorlog kunnen worden waarin Oekraïne binnen afzienbare tijd in oorlog is met Rusland en de hele Oekraïense samenleving wordt gemilitariseerd en gecontroleerd. De technologie-industrie zal daar zeker ook dol op zijn, omdat het een totale surveillancestaat zal zijn, met overal drones en camera’s.”

“Waarom zouden ze dit conflict willen beëindigen?” vroeg Max Blumenthal, zoon van voormalig Clinton-adviseur Sidney Blumenthal. “Zij zijn de echte winnaars van deze oorlog.”

Blumenthal, hoofdredacteur van de linkse website The Grayzone, bekritiseerde ‘de ruslandhaat die heerst onder de elites van het buitenlandbeleid van de Democratische Partij, maar ook binnen de Republikeinse Partij: er bestaat de overtuiging dat we deze oorlog “niet kunnen verliezen”, dat wij in Oekraïne “de democratie verdedigen.”

“Er zijn zoveel obstakels voor vredesonderhandelingen,” zei Blumenthal, “maar helaas verloopt de oorlog niet goed. Oekraïne boekt niet de minste vooruitgang in deze oorlog. Ze hadden meer dan een jaar geleden moeten onderhandelen, maar ze hebben zich op sleeptouw laten nemen door deze volkomen illusoire fantasieën uit Washington dat ze op de één of andere manier zouden kunnen “winnen”, ook al is nooit gedefinieerd wat een “overwinning” überhaupt zou moeten betekenen.

Bron: Freiewelt.net (eigen vertaling)

Ook te vinden op Archive.is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!