De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mankinis en mannenemancipatie

Mankinis en mannenemancipatie

dinsdag 16 augustus 2016 20:29
Spread the love
 

 

 

 

 

 

 

door Oriana P.

Eeuwenlang hebben mannen zich onbaatzuchtig bekommerd om het welzijn, de emancipatie, de bevrijding en de zedelijkheid van vrouwen en het is niet meer dan normaal dat wij, vrouwen, eindelijk onze mannen de wederdienst bewijzen die ze verdienen. Als we hen inderdaad waarderen dan wordt het hoog tijd dat wij hen helpen met kledij en gedrag. Het is het minste wat we kunnen doen bij de bewustmaking en de verlossing van hun onderdrukking.

Neem nu bijvoorbeeld professor Vermeersch. Die arme man werkt zich al jaren de naad uit het lijf om vrouwen bewust te maken van hun ketenen in de vorm van hijab terwijl hij zelf in het keurslijf van de lange broek gevangen zit. Hoe zelfgeabsorbeerd zijn wij niet dat wij enkel en alleen aan onze eigen emancipatie denken terwijl Etienne daar onderdrukt zit te wezen? Vanaf nu mag, wat zeggen we, moet Etienne in korte broek zijn bevrijdingstheorieën komen voorleggen. We staan erop! Ook al is hij er zich zelf misschien niet van bewust, wij weten wel beter, de lange broek is het symbool van mannelijke repressie en in een moderne maatschappij zoals de onze is het noodzakelijk dat we hen verlossen van dit juk. Elke man zal, zomer of winter, in short rondlopen zodat de zachte bries, of de stevige noorderwind, zonder obstakels de stoere mannelijke benen kan strelen. Mannen willen tenslotte mannen zijn en zo’n lange broek in de winter ontneemt hen de kans om die mannelijkheid te uiten. De lange broek castreert mannen en wat overblijft zijn een hoop zielige figuren wiens viriliteit mistroostig langs de lange pijpen van de pantalon druipt en in de goot wegspoelt. Nee! Dit mogen wij onze mannen niet aandoen! Zakenlui, straatwerkers, academici, politiekers, ambtenaren, dokters, kunstenaars, allen zullen ze trots en zonder schroom hun naakte beste beentje voorzetten voor de ontvoogding van alle mannen!

Maar we moeten veel meer. Ook in het zwembad en aan het strand mogen we mannen niet zomaar aan hun lot overlaten. De arme zielepoten weten van geen hout pijlen meer maken en het wordt tijd dat we hen uit hun lijden verlossen en duidelijke richtlijnen geven. De BPM, de BevrijdingsPolitie voor Mannen, zal strict toezicht houden op het verbod van speedo’s, shorts, kort of middellang, zwarte, bruine, rode, paarse, groene, oranje of blauwe zwembroek, en T-shirts en tanktops en boetes uitdelen aan hen die van geen emancipatie willen weten.

Uiteraard is er geen mens die hangbuiken wil zien over die gele of zebragestreepte tangas, de mankinis, en ook daar moeten we hen een handje helpen. Een overvloed aan magazines, advertenties en ook de gewone berichtgeving zal hen subtiel attent maken op de onverdienstelijkheid van hun lichaamstypes. Mannenborsten, hangpoepen of magere benen, voor alles wordt er een oplossing gegeven zodat ook mannen vol vertrouwen met hun strandlichaam, hun enige waarde, kunnen pronken. En als er zich al eens ongewenste intimiteiten voordoen dan hebben ze er echt wel zelf om gevraagd met hun rollende buikspieren en laaghangende tangas, de sletjes.

Zoals Tarik Diamane al zei over het hele Boerkini gedoe in zijn post op Facebook, “het is oude patriarchale wijn in nieuwe zakken”. Met de nadruk op zakken.
Er zijn nog echte mannen. Gelukkig maar.

take down
the paywall
steun ons nu!