De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Macron valt alweer op zijn neus

Macron valt alweer op zijn neus

dinsdag 3 mei 2022 19:16
Spread the love

 

Voor de tweede keer sinds zijn herverkiezing ziet Macron een verordening die hij uitgevaardigd heeft annuleren door de Conseil d’état. De president had op 9 maart twee pro-Palestijnse organisaties, het Comité Action Palestine en het Collectif Palestine Vaincra ontbonden, maar het hoogste administratieve rechtsorgaan vindt de argumentatie en de bewijsvoering niet correct en verklaarde op 29 april de verordening nietig. Vanuit het Franse zionistische jodendom werd er  boos gereageerd op de annulatie.

De Conseil d’état zegt onder meer: “De rechter in kortgeding is van mening dat het onderzoek zowel als de debatten tijdens de hoorzitting niet bewezen hebben dat de stellingnamen van het Comité Action Palestine, hoewel radicaal en zelfs virulent over de situatie in het Nabije Oosten en het Israëlisch-Palestijns conflict, aansporingen tot discriminatie, haat en geweld vormen die een dergelijke maatregel van ontbinding kunnen rechtvaardigen.

Op dezelfde wijze stelt hij vast dat de oproep tot het boycotten van Israëlische producten door het Collectif Palestine Vaincra op zich geen rechtvaardiging kan vormen voor een maatregel van ontbinding, vermits er geen andere handelingen zijn die aansporen tot haat of geweld. (…)

Tot slot constateert de rechter in kortgeding dat de elementen voorgelegd door de overheid niet bewijzen dat de uitgedrukte stellingnames van de verenigingen over organisaties die wortelen in het Nabije Oosten over de situatie van personen die veroordeeld werden wegens feiten van terrorisme, kunnen bestempeld worden als handelingen met het oog op het uitlokken van terroristische daden in Frankrijk of in het buitenland.”

 

https://www.conseil-etat.fr/actualites/le-conseil-d-etat-suspend-en-refere-la-dissolution-de-deux-associations-pro-palestiniennes

 

https://www.lemondejuif.info/2022/05/mauvais-signal-pour-les-juifs-de-france-pour-le-conseil-detat-soutenir-les-terroristes-palestiniens-releve-de-la-liberte-dexpression/

 

https://www.lefigaro.fr/actualite-france/le-conseil-d-etat-suspend-la-dissolution-du-comite-action-palestine-20220429

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!