De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Macchiarini, chirurg of charlatan?

Macchiarini, chirurg of charlatan?

zaterdag 6 februari 2016 17:06
Spread the love

Dokter Paolo Macchiarini was jarenlang één van de topchirurgen van het Karolinska-institituut in Zweden, gekend om de Nobelprijs voor de geneeskunde. In 2011 haalde hij dan ook de wereldpers met de eerste transplantatie van een strottenhoofd gekweekt uit stamcellen. Meteen kwam er echter kritiek op deze primeur: het zou puur bedrog zijn. Ondanks de twijfel en de kritiek bleef de dokter aan het werk en voerde deze transplantatie uit bij acht patiënten waarvan drie in Zweden. Twee stierven door complicaties en de derde belandde op intensive care. Een baby in de USA stierf en van de vier Russische patiënten stierven er drie. Het feit dat zijn curriculum vitae een opsomming van leugens was, bleek ook geen probleem. Zijn professionele training in luchtpijp-chirurgie bleek compleet vals maar Paolo Macchiarini bleef aan het werk.

Nu, in 2016, vijf jaar na de eerste kritieken, wordt zijn contract eind dit jaar eindelijk stopgezet. Waarom nu wel, vraagt u? Omdat op de Zweedse televisie een onderzoeksprogramma werd uitgezonden waarbij al zijn leugens en gevaarlijke chirurgische ingrepen onder het licht werden gehouden. Het feit dat hij de patiënten voorloog, valsheid in geschriften pleegde, vertelde dat het was getest op varkens terwijl dit niet zo was,enz… Plots wisten niet enkel de professionals ervan, maar de gehele Zweedse bevolking. Het instituut moest nu wel ingrijpen.

In 2014 klaagden echter al enkele vakgenoten van de arts in het magazine Science dat in zijn publicaties verschillende onjuistheden zaten, maar naar hen werd niet geluisterd. Ook de Belgische hoofd-halschirurg, professor Delaere ging de strijd aan, in het VIER programma ‘topdokters’ gaf hij aan de strijd niet de zullen opgeven tot Paolo stopte met deze gevaarlijke transplantaties.

Het ontslag is een goede zaak, maar geen oplossing. Dokter Macchiarini is misschien wel zijn job kwijt, maar niet zijn licentie. Hij kan en mag dus in andere ziekenhuizen de transplantaties gewoon verder uitvoeren.

Het bericht verscheen wel in de media, maar in de artikels hieromtrent ging meer over sensatie: hij zou namelijk ook aan zijn verloofde een trouw belooft hebben in aanwezigheid van president Obama en de paus. De relevantie hiervan is me onduidelijk. Is deze zaak nog niet ernstig genoeg?

Waarom werd hij niet onmiddellijk stopgezet tot het onderzoek naar zijn transplantaties afgerond was? Waarom werd er niet geluisterd naar zijn collega’s in de hoofd-halschirurgie? Waarom werd er pas geluisterd nadat een paar onderzoeksjournalisten er een programma rond hadden gemaakt? We hadden minstens vijf levens kunnen redden.

En wat nu?

Een onderzoek naar de redenen hiervoor is een absolute must en is dan ook reeds aan de gang. Hierbij mag het echter niet stoppen. Er is nood aan meer controle en betere wetgeving omtrent dit alles. Opdat een volgende chirurg niet hetzelfde zou kunnen doen. Opdat patiënten beter zouden beschermd worden. Elke mens heeft recht op kwaliteitsvolle zorg en recht op een eerlijk gesprek omtrent de mogelijke complicaties van een operatie.

Waar zijn jullie, dames en heren van de WHO?

Wij, de gewone mensen die, met vertrouwen in de geneeskunde, op de operatietafel gaan liggen, denkende dat we veilig zijn, hebben recht op een geneeskunde waar we op kunnen rekenen. Het wordt hoog tijd voor meer controles, meer gehoor voor bezorgde professionals die dit alles hadden voorspelt. De geneeskunde dient om mensen te redden, te helpen, te steunen. Laten we dit dan ook doen.

Ik smeek u, doe iets, reageer alsjeblieft. Laat dit vreselijke voorval een les zijn voor de toekomst. Laat dit niet meer gebeuren.

take down
the paywall
steun ons nu!