De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

MAAK ME EEN SELFIE!

MAAK ME EEN SELFIE!

dinsdag 17 december 2013 09:49
Spread the love

‘Selfie’ is te lande uitgeroepen tot Woord van het Jaar. Zo las ik vandaag in de kranten die ik via www.krantenkoppen.be raadpleeg. Reden voor de Radio 1-nieuwsdienst om Geert Spillebeen in het veld te sturen voor het programma ‘De Ochtend’. Zijn relaas werd even voor het einde van de uitzending uitgezonden.

Op de markt in Zottegem waar Spillebeen – een degelijk journalist overigens – zijn zeer indringende reportage maakte, bleken niet echt veel mensen dit Woord van het Jaar te kennen. Domme mensen? Nee, zeg. Net het tegenovergestelde, want overmorgen is de goegemeente het al weer vergeten. Natuurlijk zullen degenen die ‘in’ willen zijn, het blijven gebruiken. Maar wie koopt daar wat voor?

Ook in Nederland zou ‘selfie’ het Woord van het Jaar zijn. Tiens, in september was dat nog ‘participatiesamenleving’. Omdat koning Willem-Alexander het, na een voorzet van premier Mark Rutte, had uitgesproken in zijn troonrede. Het verbaast me overigens dat nog niet een of andere Vlaamse intellectueel, die vooral zichzelf interessant wil maken, nog geen boek over de participatiesamenleving in eigen land/regio heeft gepubliceerd. Trouwens, in Nederland kennen ze dat begrip al heel lang. ‘Nieuw’ is dus iets anders. Surf maar naar Wikipedia.

Waar zijn we in godsnaam toch mee bezig?

Toen Spillebeen aan een vrouw op de markt in Zottegem uitlegde wat ‘selfie’ betekent, vertelde ze dat zij het niet zou gebruiken. “De mensen zijn al genoeg met zichzelf bezig.”

Kortom: doorprik de neoliberale onzin die men ons door het taalgebruik wil opdringen.

take down
the paywall
steun ons nu!