De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lula wil ‘Club van de Vrede’ oprichten voor de oorlog in Oekraïne

Lula wil ‘Club van de Vrede’ oprichten voor de oorlog in Oekraïne

dinsdag 28 maart 2023 14:03
Spread the love

De President van Brazilië, Lula, wil een vredesclub oprichten voor de oorlog in Oekraïne omdat hij een kans ziet om samen met China te onderhandelen met Rusland en Oekraïne om op die manier een oplossing te vinden voor het conflict. Het bleef bij een idee omdat Lula met een longonsteking in bed bleef en de top met China niet doorging.

Lula die sinds honderd dagen aan de macht is is nog steeds bezig met lokaal een meerderheid te vormen. Hij heeft het zeer moeilijk met een coalitie te vinden die zijn plannen wilt uitvoeren. Hij heeft ook niet genoeg geld om zijn plannen te financieren dus daarmee dat hij naar China trekt. China dat eerder Bolsonaro steunde, daar zou Lula zijn idee willen opperen voor een ‘Club van de Vrede’, maar dit moest ook zijn eerste handelsreis worden.

Op het programma van de reis stonden verschillende activiteiten, maar het meeste in het oogspringende was zijn ‘Club voor de Vrede’, eerder verklaarde hij nog dat hij bezig was met de honger en de armoede in eigenland en dat hij geen tijd had voor vredesgesprekken. Toch haalt hij nu de vredespijp boven en probeert hij het te halen. Een land dat voornamelijk draait rond landbouw is natuurlijk afhankelijk van de internationale conjunctuur, daarmee dat het gedwongen wordt om internationaal mee te spelen.

De ‘Club van Vrede’ is nog een vaag begrip en de analyse staat nog achter een betaalmuur op een site die redelijk rechts is. Wat dit plan inhoudt weten we dus nog niet, maar er wordt precies gezinspeeld op ‘de beweging van de ongebonden landen’, maar een eigentijdsere versie. Het lijkt er dus op dat de verdeling tussen Oost en West ten gevolge van de koude oorlog weer helemaal terug is.

Sinds een jaar komt alles weer in een stroomversnelling door de oorlog in Oekraïne. We verliezen de aandacht van de problemen die zijn ontstaan tijdens de Arabische Lente in het Midden-oosten en zijn weer volledig geconcentreerd op de Oostelijke grenzen van Europa. Toch kan er gezegd worden dat de oorzaak van het probleem hetzelfde is en dat is Rusland.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!