De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De cover van 'Ukamao!'

Leuvense latino-band Los Callejeros stelt nieuw album voor

woensdag 4 maart 2015 11:43
Spread the love

De muziekgroep stelde afgelopen weekend zijn derde album getiteld ‘Ukamao!’ voor in Leuven. Dat het een thuismatch was, mocht duidelijk blijken: in een tot de nok gevuld café Opek aan de Leuvense vaart speelden ze de pannen van het dak! De Wereld Morgen sprak er met Frank (zang & accordeon), Luis (gitaar) en Christophe (percussie).

‘Hadden we geweten dat er zoveel volk zou komen opdagen, dan hadden we in Het Depot kunnen spelen!’, vertrouwt een blije Christophe me na hun geslaagde optreden toe. De groep bestaat dit jaar 10 jaar en bracht net zijn derde album uit. Erg op het gemak dus allemaal.

‘We nemen het leven zoals het komt met zijn hoogtes en laagtes en alles op zijn tijd’, zegt Frank daarover. ‘Ukamao! is een uitspraak uit de Aymara-taal, een indianentaal uit Bolivia en Peru, wat zoveel betekent als ‘zo is het’. Voor de vele moeilijke levensvragen hebben zij dit eenvoudig antwoord en wij kunnen ons wel vinden in die filosofie.’

‘Er is gewoon niet altijd een oplossing voor een bepaald probleem. Je moet ook soms de dingen aanvaarden zoals ze zijn’, voegt Christophe daar aan toe. 

Het layout-werk en vooral de hoes werden getekend door Hans Bloemmen. Christophe: ‘De hoes symboliseert de dualiteit tussen leven, hetgeen boven het wateroppervlak zit en de dood, hetgeen zich onder het wateroppervlak bevindt. De zeemeermin staat voor de vruchtbaarheid.’

‘Het is ook een ode aan de natuur en de vrouw, want we zijn toch ook een boysband!’, vult Frank aan.

Bijzonder aan Los Callejeros is dat gitarist Luis Valle Moya ook twee haast unieke typisch Mexicaanse instrumenten bespeeld: de jarana en de quijada komen beiden uit de regio Veracruz gelegen aan de Golf van Mexico. Luis: ‘De jarana is wat vergelijkbaar met de ukelele, maar het speciale is dat deze kleine gitaar 8 snaren telt en uit één stuk hout gesneden is van een harde houtsoort. De quijada, letterlijk ‘kaakbeen’, is een percussie-instrument gemaakt uit het kaakbeen van een ezel, waarbij de lichtjes losgemaakte tanden worden gebuikt om een ratelend effect te bekomen.

Naar goede mestizo-gewoonte raken Los Callejeros maatschappelijke thema’s als migratie, integratie, armoede en rijkdom aan in hun teksten en ze verpakken dat in feestelijke, dansbare songs. En dat heeft Leuven duidelijk geweten. Op naar Gent nu!

Op vrijdag 20 maart geven ze een concert in De Centrale in Gent. Meer informatie vind je hier: http://www.decentrale.be/activiteit-los-callejeros-_1674.aspx

take down
the paywall
steun ons nu!