De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Le moment décisif’ voor het Midden-oosten

‘Le moment décisif’ voor het Midden-oosten

maandag 15 april 2024 17:36
Spread the love

Op 7 oktober werd de wereld opgeschrokken door een pogrom in Israël gevolgd door een conflict dat nu al zes maanden duurt in Gaza. Dit kwam in een stroomversnelling toen op 1 april een annex-gebouw van het consulaat van Iran in Damascus werd gebombardeerd. Op 13 april retalieerde Iran met een reeks drone’s op Israël.

Op 1 april 2024 vond er in Damascus een gebeurtenis plaats waarbij een luchtaanval, toegeschreven aan Israël, het Iraanse consulaat annexgebouw naast de Iraanse ambassade vernietigde. Bij dit incident kwamen 16 mensen om het leven, waaronder een hoge commandant van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRGC), brigadegeneraal Mohammad Reza Zahedi, en zeven andere IRGC-officieren. Daarnaast verloren twee burgers hun leven bij de aanval.

Wat is de volgende stap in het conflict. Waar gaan we naar toe. Christenen en Moslims kunnen hun hemel verdienen door een stap te laten passeren en te kiezen voor de-escalatie. Toch opteren de Orthodoxe Joden van Ben-Gvir dat er escalatie moet komen. Welke krachten zullen Israël drijven om wraak te nemen. Het gaat voorlopig nog om punctuele acties. Zullen we een echte oorlog zien tussen Israël en Iran. Dat zal allemaal de komende tijd beslist worden.

Hamas dat samenhangt met de moslimbroeders in Egypte. Het heeft een duistere rol gespeeld in de Syrische burgeroorlog. En krijgt nu het krediet terug dat het hiermee heeft opgebouwd. Voor veel mensen zou eigenlijk duidelijk moeten zijn dat Fatah, niet Hamas is. En dat veel mensen door de Syrische Burgeroorlog van kant zijn veranderd in het Israëlische-Palestijnsconflict.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!