De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lastige Marokkanen…

Lastige Marokkanen…

dinsdag 8 maart 2011 12:56
Spread the love

Johan Petit (wereldberoemd sinds het magistrale Klein Jowanneke gaat dood) en Bart Van Nuffelen – samen het Martha!tentatief – besloten enkele jaren geleden een stuk te maken over het veelkleurige leven in Antwerpen. Want, zo merkten ze terecht op, ook al worden we omringd door 164 andere nationaliteiten (méér dan in New York), toch kent geen mens het verhaal van de Pool in het stadspark, de Afrikaan op het Conincksplein,… én van die lastige Marokkaan op de hoek van de straat.

Na uitvoerig onderzoek ontstond Revue van het ontembare leven (april 2010-oktober 2011), een aaneenschakeling van losse stukken die elk een ander deelaspect van de stad weerspiegelen.

Bang is Revue 4. In deze monoloog is Johan Petit de bange blanke tegenover Jamal, de kwade Marokkaan. Beiden 36 en afkomstig uit Borgerhout. “Het werd een zeer persoonlijk verhaal,” vertelt Petit ons, “over jezelf vreemd voelen in je eigen stad”.

Bang doet nadenken én lachen. Dankzij herkenbare anekdotes, weet Petit de ziel van elke presente Belg én Marokkaan te bekoren (al gaan zij vooral strijk bij Petits abominabele Marokkaans). “De reacties zijn over het algemeen héél positief, en zeker bij de Marokkaanse gemeenschap”, klinkt een trotse Petit. “Het is dankzij organisaties zoals Moussem (dat Bang mee produceert) en OC De Nova dat ook zij eindelijk bereikt worden”.

Zijn conclusie is alvast duidelijk: “Al die culturen samen, dat botst soms. Om de interculturele samenleving te doen werken, zullen we ons best moeten doen.” Maar hij ziet de toekomst rooskleurig in: “Mijn kinderen vinden andere culturen spannend. Ze halen vaak woorden als whoela en oewijoo tevoorschijn. Fantastisch toch?!”

Bang wordt volgend jaar hernomen, maar in tussentijd volgt Revue 5: Polen op zondag, een stuk over het stadspark. In april komt Revue 6 aan de beurt, waar Petit naar eigen zeggen enorm naar uitkijkt. Een bestaand stuk van Theater Zuidpool op een unieke locatie: Opus XX op het Tsjintsjansplein. Een stuk waarin Sofie Decleir vertelt over absurde historische feiten en dit op het veelkleurige Sint-Jansplein. Dat gaat vuurwerk geven!

Een overzicht van alle stukken én de partners die meewerkten aan de Revue vind je op www.marthatentatief.be.

© 2011 – Verrekijkers – Margo Clerckx, Foto: Johan Costermans

take down
the paywall
steun ons nu!