De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kinderen in staking voor het klimaat

Kinderen in staking voor het klimaat

maandag 26 november 2018 23:12
Spread the love

Het begon allemaal met Greta Thunberg, een 15 jarige Zweeds schoolmeisje. Ze is in staking voor het klimaat.

Elke vrijdag, in plaats van naar school te gaan, neemt ze plaats voor het Zweedse parlementsgebouw om een oplossing te vragen voor de klimaatopwarming. Haar ouders zijn ongerust, en willen dat ze naar school gaat om haar toekomst niet te vergooien, maar zij antwoordt terecht: “Welke toekomst heb ik nog als de volwassenen de aarde om zeep helpen ?”

Lees hier haar aangrijpende essay (in het engels) 

Greta’s voorbeeld krijgt navolging in andere landen, onder andere in Finland, Duitsland, Nederland , Noorwegen, Italië, Canada, Groot-Brittanië en Australië. Ook in België zijn er schoolkinderen die haar voorbeeld volgen.

Kinderen herinneren ons eraan hoe simpel het klimaatprobleem eigenlijk is. Stop met praten over hoe goed klimaatacties zouden zijn voor de economie. Stop met ingewikkeld doen. Stop met onszelf op de borst te kloppen als we erin slagen om enkele procenten minder CO2 uit te stoten. We gaan nog steeds in de verkeerde richting, alleen langzamer. Wat hebben we daaraan ? We stevenen nog steeds af op een catastrofe !  Bouw het fossiele brandstofgebruik zo snel mogelijk af, dat is het enige dat telt.

Stop ook met te doen alsof het tegenhouden van de klimaatverandering geen opofferingen zou eisen. Beschouw deze strijd als wat het is: het is een oorlog, die kan worden gewonnen … of verloren.

Voer actie samen met Greta en nog zovele schoolkinderen in de wereld. Nu in december de 24ste klimaatconferentie start in Polen is het moment om de druk op te voeren. En laat via twitter weten van je actie:

https://twitter.com/GretaThunberg

#FridaysForFuture, #climatestrike

Schud de politici wakker !

 

==============================================================

De Citizens’ Climate Lobby is een non-profit, apolitieke grassroots beweging die ijvert voor een meer ambitieus klimaatbeleid. Met bijna 500 groepen over de hele wereld werken onze vrijwilligers om de politieke wil te creëren om de koolstofheffing met klimaatdividend in te voeren.

Voor meer informatie, zie: https://brigittevangerven.wixsite.com/cclbelgium

 

take down
the paywall
steun ons nu!