De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kerstknutselen met pubers:

Kerstknutselen met pubers:

donderdag 1 december 2011 19:49
Spread the love

Aandete ( avondeten) bij Kingsriver Estate:

Gisterenavond zijn we heerlijk gaan eten bij Kingsriver Estate. De eigenaar van deze zeer mooi gerestaureerde wijnhoeve is Nederlander Ruud G. de Clercq. Ongeveer acht jaar geleden is hij begonnen met het maken van wijn in Mcgregor. De eerste zeven jaren hebben ze zich alleen geconcentreerd op rode wijnen en sinds vorig jaar ook op witte. Naast een Ruby – Cabernet en een uitmuntende Shiraz bottelen ze nu ook een witte Sauvignon Blanc en een Chardonnay.

Buiten een wijnhuis is Kingsriver ook een viersterren B&B en uitstekend restaurant. We hebben er gisterenavond dan ook heerlijk gegeten. Het voorgerecht was een heerlijke carpaccio van struisvogel met roketsla, kappertjes en een honig – mosterd dressing. Een streling voor ieders tong. Het hoofdgerecht bestond uit een Blauwkranz Beef Filet met gefrituurde aardappeltjes en krokante groentjes. We hebben flink ons best moeten doen om het grote stuk beef op te krijgen. De smaak was echter verrassend en het vlees smolt bijna op je tong. De combinatie met de uitmintende Shiraz Kingsriver was dan ook niet te versmaden. Deze heerlijke dieprode en kruidige (spicey en peppery) wijn kan aleen maar met liefde gemaakt zijn en dat proef je…

Nog voor het dessert is Ruud bij ons komen zitten. Hij was aangenaam verrast ons terug te zien en waardeerde het dat we bij hem kwamen souperen. De zaken gaan blijkbaar goed bij Kingsriver zo vertelde Ruud ons. En dat terwijl de crisis ook Zuid Afrika diep treft. Momenteel worden zijn wijnen al in drie winkels in de regio te koop aangeboden. Verder is Nederland zijn grootste afzetmarkt buiten Zuid Afrika en Ruud zoekt volop een partner in België. Maar Ruuds inrijpoort is ongetwijfeld zijn Abrikooswijn. Naar een oud Nederlands recept van zijn nonkel, maakt Ruud en zijn team deze heerlijke dessertwijn. We laten het ons dan ook welgevallen als Ruud ons trakteert op deze heerlijke lekkernij bij het dessert. Voor Sylvie een Gingerijs en voor mij een Shiraz Parfait. Wat kan het leven toch heerlijk zijn.

We praten nog wat na bij een goed glas wijn ter afsluiting. Nadat Ruud afscheid van ons heeft genomen raken we nog aan de praat met een sympatiek Engels koppel. Zij blijven er overnachten. Als snel zitten ze bij ons aan tafel en de Londenaar laat de wijn overvloeding vloeien in onze glazen. Het stel is voor 2 weken op vakantie en vragen ons tips van bezienswaardigheden die de moeite zijn, toen ze hoorden dat wij hier reeds voor de derde keer te gast waren. Met meer dan genoeg wijn in onze buik, nemen we afscheid en rijden heel voorzichtig door de donkere nacht (geen straatverlichting) naar huis.

Class 6 en 7:

Na onze nachtelijke uitspatting is het goed dat we vandaag iets later in de school worden verwacht. Klas 7 is namelijk een paar dagen op kamp geweest en alles komt wat trager op gang.

De jonge pubers worden door Miss Tabiseng klaar en duidelijk gemaakt dat ze volop moeten meewerken, vriendelijk zijn, Engels praten en elkaar helpen waar nodig. Deze kleurijke bende wordt aangemaand om recht te staan en ons te verwelkomen met een aantal liederen. De samenzang klinkt mooi en je hoort dat de groep regelmatig zangstonden houdt.

We splitsen de klassen 6 en 7. De jongeren van klas 6 vouwen driedimensionele kerstbomen van papier. Ze worden heel leuk versierd met tekenwerk, glinsterende sterretjes en kralen. Later wagen ook enkele jongens zich aan het plooien van ijzedraad om er kerstbomen, sterren en kerstklokken mee te vlechten. Niet zo’n eenvoudige oefening, maar het lukt sommige toch aardig. Sylvie houdt zich vooral bezig met deze groep. Er wordt zeer ernstig gewerkt en dat is toch wel enigszins een leuke verrassing.
Met klas 7 maak ik sterren maar dan nog wat ingewikkelder dan deze van gisteren. Klas 7 bestaat uit een stel puberende jongeren die hun uiterlijk belangrijker vinden dan al de rest in de wereld. Het machogedrag is zowel waar te nemen bij de jongens als bij de meisjes. In eerste instantie vonden ze het sterren knutselen maar iets voor kinderen maar gaandeweg ontstaat er toch wel interesse. Onze gecompliceerde ster bestaat uit vier windrozen die driedemensioneel op elkaar worden gekleefd. Stuk voor stuk tonen ze trots het resultaat aan hun leerkracht die hen dan ook uitbundig bejubeld. Ook al vonden ze het maar niets in het begin toch vroegen de jongeren ons of we morgen bij hun terug willen komen om nog een paar uur verder te kunnen werken. Een aanbod waar we morgen graag op ingaan. Zo zie je maar weer!!!

Het heeft vannacht en vanmorgen flink geregend. Het viel bij bakken uit de lucht. De ganse dag blijft de lucht zwanger van wolken gevuld met verse regen. Zo nu en dan valt er een bui. Het is ook weer gevoelig frisser. De zomer is blijkbaar nog niet standvastig maar komen zal hij toch…

Vanavond zijn we uitgenodigd bij Katleen om te gaan eten. Daarna gaan we naar een toneelvoorstelling van de klas van Mary. Zij spelen een stuk over de dieren die ze ontmoet hebben tijdens hun kamp. We zijn zeer benieuwd.
En morgen berichten wij jullie daar weer over!

take down
the paywall
steun ons nu!