De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kamp Waes

Kamp Waes

vrijdag 20 december 2019 12:51
Spread the love

Twee zondagavonden heb ik nu al naar ‘Kamp Waes’ gekeken, en ik ben duidelijk de enige niet. Ik hoef hier dus het ‘concept’ van het ‘format’ niet uit te leggen. Eerder deze week tweette Theo de Verschrikkelijke er lovende commentaren over, maar mij is het eerlijk gezegd een raadsel waarom dit darwinistische spelletje (de Vlaamse versie van de Hunger Games, bij momenten) op tv komt, in prime time nog wel op zondag.  Om de haverklap verklaart Fly, één van de “serene” coaches, laconiek:  ‘Dit is natuurlijke selectie’.

Over diezelfde Fly klaagde één van de 10 overgebleven kandidaten,  “Wat voor een zot is me dat, kloppen en blijven kloppen”.  Na klop te hebben gekregen van Fly, was eén van zijn ribben blijkbaar aan het zweven gegaan. Vandaar allicht de bijnaam ‘Fly’.

Alles is erop gericht om “kandidaten uit hun comfortzone te halen”. Dit programma moet zowat de natte droom van neoliberalen zijn. Wij, kijkvee op zondagavond, moeten blijkbaar met zijn allen opkijken naar ‘mensen die fysiek en mentaal het uiterste uit zichzelf halen’. En er bij momenten los over gaan.

Het is eén zaak om militairen – die min of meer weten wat ze kunnen verwachten – aan dergelijke ‘special forces’ proeven te onderwerpen. Het is een andere zaak om burgers die nog nooit van zijn leven een slag uitgedeeld hebben, te confronteren met een vechtcoach die recht uit Mad Max lijkt te zijn weggelopen.

Maar toegegeven, het past bij deze tijden.  Een stuk beter dan de ‘Warmste week’ zelfs, zou ik durven zeggen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!